Dat blijkt uit een rondgang van het forum Opgelicht op internet. Vanochtend werd bekend dat aangifte is gedaan van 'grootschalige fraude' met de OV-chipkaart. Het zou gaan om honderd kaarten. Daarbij zouden mensen die kaarten voor €17,50 kopen met een saldo van €150 erop en dus weten dat het kaarten zijn waarmee gerommeld is.

Slachtoffers

Inmiddels is duidelijk dat de gang van zaken anders is. De klanten kregen via een website één of twee OV-dagkaarten aangeboden voor een prijs van €17,50. Dat is een prijs die niet onwaarschijnlijk hoeft te zijn; het ligt iets boven het niveau van sommige dagkaarten. Deze kosten liggen ongeveer in lijn van de prijs die een HEMA of Kruidvat rekent.

Diversen klanten voelen zich gedupeerd en hebben als slachtoffer van oplichting aangifte gedaan. Volgens Stichting 'Stop Internetoplichting', de beheerder van de website Opgelicht op internet, gaat het om acht aangiftes. Het Openbaar Ministerie heeft dat niet bevestigd en heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Inmiddels is wel duidelijk in het forum dat Leroy B. de hoofdverdachte is. Hij verhaalt uitgebreid op het forum over zijn webshop en vertelt zelfs van het geld op vakantie naar Turkije te zijn geweest. Zelf stelt hij op het forum dat zijn bankrekening (bij de Rabobank) is geblokkeerd.

Een woordvoerder van de Rabobank wil geen reactie op het specifieke geval geven, maar stelt in het algemeen: "Als bekend is dat er 2 of meer aangiftes zijn gedaan tegen een klant inzake internetoplichting, onderneemt de bank actie. Daarbij wordt de klant uitgenodigd voor een gesprek om opening van zaken te geven. Reageert de klant niet, na meerdere malen contact te hebben gezocht door de bank, dan kan een van de maatregelen zijn de bankrekening (tijdelijk) te blokkeren. Verder is het een zaak van de politie."

Tegen de belofte in

Dat burgers de dupe worden van de kwetsbaarheden in de OV-chipkaart kan niet. Bij herhaling is het de politiek voorgehouden dat klanten nooit het slachtoffer mogen worden. Nu gebeurt dat wel doordat kaarten soms al geblokkeerd zijn en het mogelijk is dat een bedonderde reiziger ook als fraudeur wordt aangemerkt.

Uit berichten op het forum blijkt verder dat mensen die twijfelden door de Nederlandse Spoorwegen op het verkeerde been zijn gezet. Tenminste een persoon liet een kaart controleren en kreeg te horen dat er niets vreemds te ontdekken was. Er zou gewoon mee gereisd kunnen worden.

Teleurgesteld

Omdat de Tweede Kamer met reces is, valt er politiek niet veel te doen. Farshard Bashir van de Socialistische Partij zegt sinds enkele dagen ook signalen te hebben ontvangen over de verkoop van OV-Chipkaarten via internet. “Verontruste reizigers hebben zich bij ons gemeld", vertelt het kamerlid tegenover Webwereld. “Via Marktplaats werden deze eerlijke reizigers overgehaald om “goedkope treinkaartjes" te kopen: voor € 14,00 euro kon je een dag onbeperkt reizen.

De SP vindt het extra schokkend dat kopers melden dat anonieme OV-Chipkaarten die ter controle aangeboden zijn bij verschillende vervoerders en locaties van de NS als geldig bestempeld zijn: daar kreeg men als reactie dat er geen onregelmatigheden zichtbaar zijn bij het uitlezen van de kaart. De kaarten konden dus zonder problemen worden gebruikt!"

Bashir zegt teleurgesteld te zijn in de “tot nu toe nonchalante houding van de verantwoordelijk minister Schultz “Wij hebben altijd gewaarschuwd dat het deze kant op zou gaan met de OV-Chipkaart. Tot nu toe is de marktadept Schultz ons slechts tegemoet gekomen door de markt zelf te laten onderzoeken of de OV-Chipkaart veilig genoeg is", foetert hij dan ook. “Niet geheel verrassend kwam daaruit dat de kaart veilig is. Hoelang blijft deze minister nog geloven in de verhalen van falende bestuurders van TLS, het bedrijf achter de OV-Chipkaart? Uiteindelijk is de eerlijke reiziger de dupe van deze fraude."

Falend TLS

“De miljoenenkosten van deze fraude worden gewoon doorberekend in hogere prijzen en daarmee op de eerlijke reizigers", stelt Bashir. “Dit falen van de top van TLS kost de reiziger klauwen met geld. TLS moet onmiddellijk overgaan op een veiligere chip."

TLS zegt dat zij hebben geconstateerd dat honderden frauduleuze kaarten kennelijk verkocht zijn. "De meeste van deze gefraudeerde kaarten hebben wij vooraf op de blokkeringslijst gezet. Als deze kaarten worden aangeboden aan OV-chipkaartapparatuur dan blokkeren zij direct", stelt een zegsvrouw. "De andere kaarten worden op de blokkeringslijst gezet, zodra wij zien dat ermee gereisd wordt. Wij hebben van deze fraude door de aanbieders van deze kaarten op internet aangifte gedaan bij het OM."

De voorlichter heeft een duidelijk advies aan reizigers: "Advies aan de consument is deze kaart niet aan te schaffen, want ook het reizen met gemanipuleerde kaarten is en blijft strafbaar. Als een consument al zo'n dergelijke kaart gekocht heeft? Dan raden wij aan hiervan aangifte te doen bij de politie en te kijken op www.opgelichtopinternet.nl".

Update 15:23 - Uitleg Rabobank toegevoegd Update 16:43 - Toelichting TLS toegevoegd