Bitcoin geniet bekendheid bij een steeds groter publiek, maar het genereren of delven (minen) van de virtuele munten is nog slechts voorbehouden aan een professionele elite.

Exponentiële stijging

De totale rekenkracht die wordt gebruikt voor het minen van Bitcoin is in minder dan vier maanden vertienvoudigd, door de komst van talloze speciale Bitcoin-monsters, de ASICs (application-specific integrated circuit).

De totale rekenkracht in het Bitcoin-netwerk (groen, blauw en paars) en de meespringende difficulty (rood) sinds december 2012. Bron

De rekenkracht en efficiëntie van deze supercomputers prijzen alle andere soorten computers voor het minen keihard uit de markt. Want neemt de rekenkracht van het hele Bitcoin-netwerk snel toe, dan wordt namelijk ook het berekenen van de hashes even snel moeilijker (de zogenaamde difficulty). Het gevolg is dat voor gewone stervelingen met pc’s, gpu’s of zelfs programmeerbare chips (FPGAs) Bitcoins delven niet meer loont.

Waanzinnige wapenwedloop

Voor iedereen die niet de allerzuinigste ASICs in huis heeft worden de stroomkosten simpelweg te hoog. Robert-Reinder Nederhoed van BitMin kan erover mee praten. Zelfs met negen ASIC-computers van Butterfly Labs, vorig jaar al besteld maar pas onlangs geleverd en in productie, is het zeer onwaarschijnlijk dat hij en zijn investeerders uit de kosten komen.

Als de Bitcoin-koers stabiel blijft (dat was het geval de afgelopen maanden, tot een flinke dip gisteren door het opdoeken van Silk Road) zal zelfs BitMin al over twee maanden moeten afhaken uit deze waanzinnige wapenwedloop.

Dan gaat de stekker eruit en kunnen de ASIC-computers –kosten 12.000 euro – in principe bij het grofvuil, want ze zijn voor niets anders geschikt dan voor het minen van Bitcoins.

Lees meer op Computerworld: Supercomputers grijpen de Bitcoin-macht