De Pitcairn-eilanden, Niue en Tokelau blijken gemeten naar het aantal inwoners de meeste spam ter wereld te versturen. Dat blijkt uit een analyse van het Britse security-bedrijf Sophos. Op de Pitcairn Eilanden wonen naar schatting vijftig mensen, terwijl Niue en Tokelau goed zijn voor 2.000 inwoners elk. Tokelau heeft zijn aansluiting op internet overigens te danken aan het Nederlandse bedrijf DotTK, dat de domeinextensie .tk exploiteert.

"Dat je op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan zit, hoeft niet te betekenen dat je geen onderdeel vormt van het wereldwijde spamprobleem", stelt Carole Theriault, senior security consultant van Sophos. "Alle computergebruikers, waar ter wereld ze zich ook bevinden, moeten ervoor zorgen dat hun pc's goed zijn beveiligd."

Landen die bekendstaan als grote spamverspreiders staan een stuk lager op de voor de bevolkingsomvang gecorrigeerde ranglijst. Rusland staat 45e, de Verenigde Staten 64e en China 132e.

Overigens zegt het overzicht van Sophos niets over de werkelijke locatie waar de verantwoordelijke spammers zich ophouden. Het Britse security-bedrijf kijkt naar de landen van waaruit de spam wordt gerelayed. Dat gebeurt doorgaans via besmette pc's. De spammer zelf opereert vaak vanuit een ander land. Bron: Techworld