Want hoewel Schiphol bekend staat als één van de zwaarst beveiligde vliegvelden ter wereld, het kan altijd beter. Daarom test de luchthaven het monitoren met intelligente camera's die afwijkend gedrag van reizigers opmerken, zo meldt NRC Next. De software komt van het Haagse QVI en zou in staat zijn om handelingen van mensen die voorkomen op camerabeelden "volautomatisch en feilloos" te observeren, te herkennen en te beoordelen. Criminelen, maak je borst maar nat!

Intieme registraties

Want nerveus gedrag wordt voortaan geregistreerd en gemeld bij de marechaussee. Dat kan variëren van het achterlaten van bagage en doelloos in rijen staan tot mogelijk ook meer intieme registraties. Volgens de krant heeft partner TNO ook onderzocht of koude neuzen en verhoogde hartslagen met warmtebeeldcamera's en radar zijn op te merken. Zo kan op afstand worden geregistreerd of iemand zenuwachtig is.

Het is niet duidelijk welke technieken er wel en niet worden ingezet bij de proef op Schiphol, want uit veiligheidsoverwegingen worden geen mededelingen gedaan. Het ministerie van Justitie verdedigt de nieuwe generatie camera's in ieder geval met het argument dat medewerkers in de meldkamer beter hun werk kunnen doen. En passant laten zij ook nog even weten dat er binnenkort op nog een plek - uiteraard geheim - een soortgelijk project van start gaat.

QVI brengt onderzoeksresultaten van kennisinstituut TNO Defensie & Veiligheid in de praktijk:

Cameratoezicht, privacy en veiligheid