Dat stelt Blackberry-fabrikant Research in Motion (RIM) in een reactie. Het idee dat data van de Blackberry onderschept en gelezen kan worden door de Amerikaanse geheime dienst RSA, berust op een twee jaar oud gerucht, schrijft RIM in een officiële reactie.

Franse overheidsfunctionarissen, onder wie ook president Sarkozy, mogen uit veiligheidsoverwegingen niet meer communiceren met hun Blackberry. De Fransen zijn bang dat de e-mail die vanaf de Blackberry naar servers in Engeland en de Verenigde Staten wordt gestuurd, wordt onderschept.

Volgens de fabrikant wordt alle communicatie met de Blackberry Enterprise Solution versleuteld met 256-bits encryptie tussen de server en het toestel. RIM stelt dat deze beveiliging beter is dan de standaard ssl-verbinding die wordt gebruikt voor online bankieren en webwinkels.

In een aantal landen heeft RIM de beveiligde dataverbinding van de Blackberry al officieel gecertificeerd voor transport van gevoelige informatie. In Nederland en Duitsland is dit proces nog gaande.

Volgens Marnix van Meer van beveiligingsbedrijf Sophos Benelux is de 256-bits ecnryptie niet uitzonderlijk veilig, maar is het krachtig genoeg om de meeste pogingen voor misbruik te voorkomen.

"Helaas kiest niet iedereen voor deze versleuteling. Ook kan in combinatie met de Blackberry versleuteling gekozen worden voor encryptie op bijvoorbeeld de Notes-server. Hierdoor krijg je een tweevoudige versleuteling met (mits goed geconfigureerd en beheerd) een hoger beveiligingsniveau", aldus Van Meer.

Bovendien is de kans op misbruik en onderschepping van de communicatie veel kleiner dan de kans dat iemand zijn apparaat en dus zijn data verliest, meent Van Meer.

Terecht

Beveiligingsbedrijf Panda Software vindt het meer dan terecht dat politici als Sarkozy twijfelen om toestellen als een Blackberry te gebruiken.

"Eén van de de zaken waar de SGDN (de organisatie die in Frankrijk verantwoordelijk is voor de nationale veiligheid) bezorgd over is, is het feit dat de communicatie via de servers van Blackberry verloopt. Net als bij alle andere communicatie die verloopt over publieke of gedeeltelijk publieke netwerken, is een goede encryptie noodzakelijk", aldus een woordvoerder van Panda Software.

Wie zeker wil zijn van beveiligde communicatie met de Blackberry, kan het beste een extern beveiligingsproduct op de Blackberry installeren, aldus Panda. "Om meer zekerheid te hebben dat op de servers van Blackberry geen informatie wordt afgetapt, moet minimaal gebruik gemaakt worden van een goede en veilige encryptieoplossing van een derde partij (non-Blackberry oplossing)."

"Blackberrys zijn heuse minicomputers die gegevens op verschillende manieren overbrengen: infrarood, Bluetooth, wifi, gprs, telefoon, e-mail, messenger, sms en mms. Dat zijn dan ook verschillende toegangspoorten voor e-criminelen", redeneert Panda Software.