Eind vorige maand dienden zich twee methoden aan om de iPhone simlockvrij te maken: die van UniquePhones en iPhoneSIMfree. UniquePhones besloot de verkoop voorlopig in de ijskast te zetten, nadat ze een waarschuwing van AT&T-juristen ontvingen. De andere oplossing, van iPhoneSIMfree, werd al snel geverifieerd door media zoals CNN en Engadget, maar de domper kwam een paar dagen later.

iPhoneSIMfree kondigde maandagavond aan dat de oplossing niet rechtstreeks beschikbaar komt voor eindgebruikers. Tussenhandelaren die willen meeprofiteren moeten minstens 1.800 dollar voorschieten om reseller te worden. Het bedrijf hanteert een minimumbestelling van 50 licenties voor 36 dollar per stuk. Bij aanschaf van 5.000 licenties daalt de prijs naar 25 dollar per stuk.

De beslissing heeft om twee redenen ophef op internet teweeg gebracht: ten eerste krijgt iPhoneSIMfree meteen veel geld in kas, waardoor het financiële risico als de hack straks niet meer werkt, grotendeels bij de resellers ligt. Het bedrijf benadrukt dat de hack weliswaar nu werkt tot firmwareversie 1.02 van de iPhone, maar dat ze niets garanderen als Apple later updates uitbrengt.

Ten tweede verschuiven ze een deel van de juridische risico's naar de resellers, die deelnemer worden in mogelijk illegale activiteiten. Vorig jaar maakte het US Register of Copyrights een uitzonderingsregel voor telefoons op de Digital Millennium Copyright Act. Het simlockvrij maken van een telefoon is daardoor toegestaan, maar het distribueren en verkopen van de benodigde hulpmiddelen niet. Wie vijftig licenties voor vrienden op de voetbalclub aanschaft, zonder daarmee winst te willen maken, is daarmee deelnemer aan een distributieketen en dus mogelijk strafbaar.