VPNhub richt zich in eerste instantie vooral op mobiel met apps voor Android en iOS die toegang bieden tot zowel de gratis versie als de premiumdienst. Iedereen kan gebruik maken van VPNhub's advertentie-ondersteunde dienst op de smartphone, maar je hebt een premiumabonnement nodig om de dienst te gebruiken op Mac en Windows.

Identificeerbaar

Daarom is VPNhub niet de ideale keuze is als je naar anonimiteit streeft. Alleen al het feit dat je moet betalen met een creditcard of via je primaire Google- of Apple-account identificeert je als gebruiker.

Toen ik VPNhub op de pc installeerde, merkte het SmartScreen-filter van Windows 10 de software als verdacht aan. Dat kan gewoon het gevolg zijn van het feit dat de app zo nieuw is, of het kan zijn dat de software niet digitaal is ondertekend. Wat de reden ook is, het is geen goede start voor een VPN-dienst dat wordt gesteund door een pornobedrijf.

Verband met Strong VPN?

Na de installatie viel me één ding op over VPNhub: hoe sterk het lijkt op andere diensten. Het bureaubladprogramma lijkt opvallend veel op Strong VPN. Ik weet niet zeker hoe dat komt, maar ik ik vermoed dat VPNhub een overeenkomst heeft met Strong VPN-eigenaar StackPath. Niet alleen gebruikt de interface veel van Strong VPN, maar VPNhub leunt ook op IPVanish (een ander StackPath-bedrijf) voor de meeste, zo niet alle, van zijn serverlocaties.

Het is niet verwonderlijk dat een site zo groot als Pornhub externe bedrijven in de hand neemt voor zijn VPN-functionaliteit. Ook het dagelijkse beheer van de VPNhub-site en de verschillende apps blijkt in handen te zijn van App Atomic, een mobiele ontwikkelstudio.

Wanneer je VPNhub voor het eerst opstart, is de interface ongelooflijk eenvoudig. Bovenaan staat een weergave met een verbindingssymbool. Hieronder zie je een vervolgkeuzemenu waarin je een coderingsniveau kunt kiezen, zoals AES-128 of AES-256. Hieronder vind je een knop om de locatie te wijzigen, die je naar een lijst van VPNhub's verschillende serverlocaties brengt, van 18 landen.

Servers en info daarover

Je klikt op de locatie die je wilt en dan op het opslaan-pictogram onderaan. Als je vervolgens terugkeert naar het hoofdscherm, druk je op de verbindingsknop en gaat het VPN aan het werk. Als dit de eerste keer is dat je VPNhub onder Windows gebruikt, wordt er snel een TAP-stuurprogramma geïnstalleerd voor de verbinding wordt gemaakt.

VPNhub's lijst met servers is gedetailleerd en bevat nuttige informatie. Elke locatie geeft een overzicht van het land, de stad, het aantal servers op die locatie, de huidige gemiddelde load van al die servers en de gemiddelde ping. Iedereen die verder wil inzoomen, kan op het aantal servers klikken om elke server te zien die op die locatie beschikbaar is - je krijgt de naam van elke server, de belasting en de ping voor elke server.

Instellingen

Net als bij Strong VPN, is er een tandwielpictogram voor de instellingen aan de bovenkant van het venster. De instellingenweergave heeft vijf verschillende tabbladen, waaronder General, Connection, Logs, Licenses en About. Onder het tabblad General is VPNhub zo in te stellen dat de applicatie start wanneer Windows start, automatisch verbinding maakt met een server en bepaalt wat er gebeurt wanneer je op de "X"-knop in de rechterhoek drukt.

Op het tabblad Connection kun je OpenVPN UDP of TCP kiezen, welke poort je wil gebruiken, evenals opties om automatisch opnieuw verbinding te maken, DNS- en IPv6-leak-beveiliging, en een internet kill-switch. De andere tabbladen hebben geen functies, maar het tabblad Logs kan handig zijn voor het oplossen van problemen.

Prestaties

VPNhub kost 11 dollar per maand of 60 dollar per jaar. De VPNhub-app is beschikbaar op Android, iOS, Mac en Windows. Zoals eerder vermeld, lopen alle betalingen via de VPNhub-app op je Android- of iOS-apparaat. VPNhub ondersteunt gelijktijdig gebruik op maximaal drie apparaten tegelijk.

VPNhub presteerde vrij middelmatig - niet zo anders dan wat ik ken van IPVanish. In totaal haalde VPNhub 24,4 procent van de basissnelheid via vijf verschillende serverlocaties. De slechtst presterende locatie was Japan, maar de verbinding met het Verenigd Koninkrijk was bijzonder goed. Alle andere locaties lagen in de buurt van of boven 20 Mbps, waardoor ze geschikt waren voor de meeste online toepassingen - in het bijzonder het streamen van video.

Anonimiteit

We hebben al gemeld dat VPNhub geen anonieme dienst is, omdat je betaalt met een identificerend gegeven. Daarnaast vraagt VPNhub een e-mailadres en een wachtwoord om in te loggen op het bureaublad. Het officiële zakenadres van VPNhub is een beetje lastig op te sporen. Er is geen informatie beschikbaar op de site van App Atomic, en Pornhub is gevestigd in Montréal, maar heeft geen adres vermeld.

Het privacybeleid op de website van App Atomic stelt dat VPNhub de activiteiten van gebruikers niet bijhoudt wanneer ze zijn ingelogd op de VPN-dienst. Dat is klinkt goed, maar het beleid zegt ook dat het samengevoegde of niet-persoonlijk identificeerbare informatie deelt met "derden voor reclame-, marketing- of onderzoeksdoeleinden". Dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor de met advertenties ondersteunde gratis versie van VPNhub, maar het is een issue om je bewust van te zijn.

Conclusie

VPNhub werkt zoals de dienst vermeldt. De dienst heeft een goed versleutelingsniveau, is gebaseerd op het OpenVPN-protocol en het bureaubladprogramma is eenvoudig te gebruiken. Maar het privacybeleid is niet geweldig, de app heeft een aantal bruikbaarheidsproblemen uit te werken, en de verantwoordingsplicht is verdacht.

Dit is daarom geen service om te gebruiken als je probeert om je privégegevens goed te beschermen. Je kunt niet écht anoniem zijn, en er is op dit moment gewoon niet genoeg verantwoordelijkheid om een hoge mate van vertrouwen in het product te steken.

Als je alleen maar een versleutelde verbinding wilt en de rest doet er niet toe, dan is dit een geschikte dienst. Als je meer persoonlijke privacy nodig hebt van een VPN dan is dit niet de dienst voor jou.