De Revu hackte eind vorig jaar de mailbox van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie. Het blad publiceerde (pdf) in het kerstnummer onder de kop 'Yes, we're in' over de inbraak in de privémailbox van De Vries bij Het Net. Voor die hack werd een botnet van 14.000 pc's gebruikt, aangemaakt door een ingehuurde beveiligingsexpert. Die kraker heeft met dat botnet een bruteforce dictionary-aanval op de mailbox van de politicus gedaan en die daarmee gekraakt.

Hierop deed De Vries aangifte wegens inbreuk op zijn privacy. Verschillende security experts hadden zware kritiek op de werkwijze; ze noemden de kraak 'riooljournalistiek'. Ze voorspelden ook dat Justitie zeker nog zou aankloppen bij het blad. In april dit jaar werd hoofdredacteur Altan Erdogan aangehouden nadat hij vrijwillig gehoor had gegeven op een verzoek om mee te werken aan een verhoor.

Rechtszaak

Hierna was hij vrij snel weer op vrije voeten. Erdogan moest, omdat hij naar eigen zeggen digibeet is, de recherche op veel vragen het antwoord schuldig blijven. Ook beriep hij zich op bronbescherming en stelde hij dat Revu met de kraak een maatschappelijk belang diende.

Erdogan en journalist Nick Kivits zijn nu voor de Haagse politierechter gedaagd, meldt journalistenvaksite Villamedia. Beide heren worden verdedigd door een advocaat van journalistenvakbond NVJ."Wij begrijpen niet waarom Justitie hier een zaak van maakt", zeg NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Maatschappelijk belang

"De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld. Ze hebben geen misbruik gemaakt van het wachtwoord en De Vries is gewaarschuwd. Dat is het werk van journalisten. Daarvoor zouden ze niet voor de rechter moeten verschijnen."

Revu stelde vorig jaar op de hoogte te zijn dat het een strafbaar feit pleegde. De ingehuurde hacker is tot nu toe altijd beschermd als anonieme bron en dus buiten schot gebleven. De zaak dient op 10 november.