Revu schrijft in zijn kerstnummer onder de kop 'Yes, we're in' over de inbraak in de privémailbox van De Vries bij Het Net. De staatssecretaris beschouwt de hack als een 'inbreuk op zijn privacy', meldde een Defensie-woordvoerder woensdag aan het persbureau ANP. De Vries heeft inmiddels aangifte gedaan.

Uit het Revu-artikel blijkt dat de hack werd uitgevoerd middels een brute force-aanval op de webmail van Het Net via een een eerst eigenhandig aangelegd botnet.

'Landsbelang'

Auteur van het artikel, Nick Kivits, stelt op de Revu-site te hebben gehandeld 'uit landsbelang'. "We wilden laten zien hoe makkelijk het is om binnen te dringen in mailadressen en dat vrijwel iedereen te hacken is. Zelfs iemand van de overheid. Hopelijk schroeven ze naar aanleiding van het artikel de beveiliging op. Wij hadden geen kwaad in de zin, maar er zijn genoeg anderen die dat wel hebben."

De Vries las zijn Het Net-adres uit via een e-mailprogramma zoals Outlook, zodat de webmailbox leeg bleef, zo staat in het artikel. De beveiligingsexpert, die wordt opgevoerd met de naam 'Jeroen', stelde vervolgens in dat De Vries' nieuwe mails automatisch werden doorgestuurd naar een tweede mailadres.

Op die manier kon Revu diverse e-mails uitlezen. In het artikel staat dat er 'geen staatsgeheimen werden aangetroffen', wel 'gekeuvel met een kennis' en veel spam. Daarna stuurde Revu de staatssecretaris een bericht dat zijn mailbox was gehackt, plus enkele tips voor een betere beveiliging. Op computervredebreuk staat maximaal 16.750 euro boete of één jaar celstraf.