Door RFID-chips, ter grootte van een zandkorrel, te bevestigen op voorwerpen of ze uit te strooien over de grond, kan de locatie van een voorwerp of persoon nauwkeurig worden vastgesteld.

Met behulp van een gekoppeld videobeveiligingssysteem kunnen de gegevens uit de chip vervolgens gebruikt worden om een video tevoorschijn te halen die is gemaakt op het moment dat een er een bepaalde activiteit in een bepaalde ruimte plaatsvond, meldt ComputerWorld.

Intelligentie van het systeem

Volgens Carl Brown, directeur van Nox Defense, is het geheim van een effectief beveiligingssysteem de intelligentie van het systeem zelf: "Het heeft geen zin om duizend camera's te installeren als duizend mensen ze iedere dag in de gaten moeten houden. Beveiligingscamera's hangen tegenwoordig bijna overal, maar niemand heeft echt een manier om te bepalen naar welke video er gekeken moet worden. RFID-technologie vertelt je wanneer iets is verplaatst, waarna je de bijbehorende video tevoorschijn kunt halen".

Onzichtbare beveiliging

Volgens Brown zijn RFID-chips, in deze context ook wel 'spy chips' genoemd, de ideale manier om iemand in het geheim in de gaten te houden. RFID-readers kunnen op elke willekeurige locatie in een gebouw worden geplaatst, waarbij de RFID-tags kunnen worden geplaatst op producten van een bedrijf, maar zelfs op naamplaatjes van werknemers, die niet op de hoogte zijn van het beveiligingssysteem.

Wanneer een medewerker iets steelt, of meer eenheden van een product ergens mee naartoe heeft genomen dan deze beweert, dan kan dit met behulp van RFID-technologie eenvoudig worden nagegaan. De chips vertellen de RFID-reader wat er is verplaatst, wanneer en waarheen, waardoor beveiligingsmedewerkers precies weten naar welke video ze moeten kijken.

Goedkoop en effectief

Volgens Brown is RFID perfect voor deze doeleinden, omdat het zeer goedkoop is: "Op dit moment kosten RFID-tags nog geen 20 cent per stuk. Dit betekent dat je veel voorwerpen kunt voorzien van een uniek kenmerk, tegen betrekkelijk lage kosten. Je kunt niet al je personeel en al je bezittingen voortdurend in de gaten houden. Maar met RFID kun je alleen de persoon of het voorwerp in de gaten te houden waarmee op een specifiek moment iets aan de hand is."

Korrels strooien

Nox Defense verkoopt RFID Dust, dat bestaat uit een grote hoeveelheid RFID-chips, ieder ter grootte van een zandkorrel. Door RFID Dust uit te strooien over een vloer, kan een persoon eenvoudig worden gevolgd. Wanneer iemand een kamer binnenloopt waar RFID Dust ligt, zullen de tags aan zijn of haar schoenen en broek kleven. Wanneer deze persoon dan langs een RFID-reader loopt, is direct duidelijk waar hij of zij is geweest.

Privacy geen probleem

Een andere toepassing van het systeem is volgens Brown mogelijk op bijvoorbeeld het vliegveld: "Als ik een tag in iemands tas laat vallen, kan ik volgen waar deze tas precies naartoe gaat. Dat is erg handig wanneer ik bijvoorbeeld undercover voor de CIA zou werken in Colombia en een RFID-tag laat vallen in een tas. Ik kan dan precies zien waar die tas heengaat en dat is nuttige informatie!"

Over de privacy van burgers maakt Brown zich overigens totaal niet druk: "Het is geen probleem in onze ogen. We zijn op dit moment allemaal traceerbaar. Iedereen met een mobiele telefoon kan worden getraceerd. Het punt is, als je je gewoon aan de regels houdt, heb je nergens last van. Maar als je steelt of andere zaken doet die de wet niet toestaat? Dan zal RFID je pakken!"