Volgens Sherman moet de overheid isp's niet te dwingen actiever op te treden tegen illegale content in hun eigen netwerken. "Ik denk niet dat iemand hier nieuwe wetgeving voor wil", zegt Sherman tegen CNet op de Internet Policy conferentie in Washington. "Oplossingen die uit de markt komen vinden we veel interessanter."

Amerikaanse internetproviders blijven op dit moment buiten schot als het om piraterij via hun netwerk gaat. De isp's zijn alleen verplicht om illegaal materiaal te verwijderen als het wordt opgemerkt of onder hun aandacht wordt gebracht.

Europese insteek

Sherman reageerde op een stelling van U2 manager Paul McGuinnes. Volgens hem moeten isp's een actievere rol krijgen in het bestrijden van internetpiraterij. Sherman vindt dat een erg Europese insteek: "Paul is Europees. In Europa worden dit soort problemen met veel meer regelgeving aangepakt." De RIAA president liet wel weten het gebruik van netwerkfilters op vrijwillige basis toe te juichen.

Wettelijk verplicht

In Europa pleiten de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) en de Nederlandse branchevereniging voor audio en video en entertainmentsoftware (NVPI) voor een filter bij de isp. Veel providers zijn hier huiverig voor: een dergelijk filter zou de privacy van abonnees aantasten en er zijn veel technische én juridische hindernissen.

Naar schatting van de IFPI bestaat 80 procent van het verkeer op de netwerken van internetproviders uit ongeautoriseerd aanbod van entertainmentproducten. Slechts één op de twintig digitale muziekbestanden zou legitiem verkregen zijn. Volgens de organisatie is Nederland een land waar 'online piraterij een enorm probleem vormt dat de legitieme markt ondermijnt'.

De NVPI argumenteert dat een copyrightfilter in principe haalbaar is voor Europese isp's. Daarbij baseert de organisatie zich op het precendent van het Belgische Sabam-Tiscali vonnis, waarbij een Brusselse rechter Tiscali België (tegenwoordig Scarlet) dwong om een dergelijk filter te installeren, op straffe van een dwangsom. Tiscali heeft hoger beroep aangetekend.

Kritiek

Gigi Sohn, voorzitter van de Public Knowledge advocatengroep voor consumenten legde in Washinton het grootste bezwaar tegen copyrightfilters op tafel. Automatisch filteren zou tot gevolg hebben dat ook veel legale content niet meer door het systeem komt waardoor licentiehouders gedupeerd worden. Piraten zouden de filters ook makkelijk kunnen omzeilen door hun illegale waar te versleutelen.

Sherman waarschuwde dat het eventueel blijven hangen van legale content geen excuus moet zijn om te stoppen met de ontwikkeling van een veelbelovende technologie.