De onderlinge samenwerking van isp's bij botnetbestrijding maakt een nieuwe stap. Waar 14 isp's elkaar tot dusver vrijblijvend op de hoogte hielden van besmettingen die zich in elkaars ip-bereik bevonden, nemen 7 van hen nu het initiatief om samen met domeinbeheerder SIDN een centrale database te starten met alle informatie over botnetbesmettingen. De overheid is enthousiast en investeert een startkapitaal van 285.000 euro.

Botnetprobleem is te groot

De initiatiefnemers zijn XS4ALL, Tele2, SOLCON, Ziggo, UPC, Zeelandnet, en KPN. Het technische beheer ligt bij SIDN en ook het Platform Internetveiligheid (PIV) is aangesloten. Samen hopen zij dat het nieuwe centrum , dat de naam Abuse IX meekrijgt, begin 2013 operationeel is en dat tegen die tijd meer isp's zich aansluiten.

De internetproviders constateren dat het botnetprobleem te groot is geworden om per provider op te lossen. Het delen van informatie, een centraal registratiepunt en een vast team dat potentiële besmettingen verifieert moeten bijdragen aan een oplossing. Vooral dat laatste kost providers momenteel veel tijd. Met één database moeten botnets eerder worden opgemerkt en klanten sneller worden geholpen.

'Blind vertrouwen op database'

“Sinds het convenant van twee jaar geleden zitten we regelmatig bij elkaar om onze expertise te delen. Daaruit blijkt dat elke providers zijn eigen manier heeft om besmette computers in kaart te brengen en aan te pakken. Dit verifiëren kost veel tijd. Daar moet Abuse IX wat aan doen. Het is de bedoeling dat isp's straks blind kunnen vertrouwen op de verzamelde informatie", legt woordvoerder van het project en tevens XS4ALL-zegsman Niels Huijbrechts uit.

Het nieuwe botnetcentrum wordt ingericht als onderdeel van het kantoor van SIDN in Arnhem. De komende periode wordt de database geprogrammeerd en de servers ingericht. De beheerder van Nederlandse internetdomeinen neemt een deel van deze kosten op zich en heeft inmiddels een rijkssubsidie van 285.000 euro gekregen. Deze bijdrage is eenmalig en in de toekomst liggen de kosten bij de isp's en het SIDN zelf.