Het Rijk beschikt ook na 8 april nog over tienduizenden pc's met Windows XP. Die worden vanaf die datum normaliter niet meer voorzien van de broodnodige beveiligingsupdates omdat Microsoft dat 13 jaar oude besturingssysteem niet meer ondersteunt.

Rijksbreed contract tot begin 2015

Maar onderhandelingen tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de Rijks-ICT onder beleidsbeheer heeft, en Microsoft heeft geleid tot een overeenkomst voor op maat gesneden ondersteuning tot zeker begin 2015. Het contract voor die zo geheten custom support geldt Rijksbreed, dus voor alle ministeries en daaronder vallende organisaties.

Met het contract is miljoenen gemoeid, maar woordvoerster Vera Hoogendoorn van het ministerie van BZK wil niet ingaan op de precieze inhoud van het contract en de daarmee gemoeide bedragen. Wel zegt ze dat het gaat om 34.000 tot 40.000 pc's. Normaliter rekent Microsoft zo'n 200 euro per pc bij custom support.

Microsoft eist migratie naar Windows 7 of 8

Een van de eisen van Microsoft is dat gedurende het contract wordt gemigreerd naar een nieuwer besturingssysteem. Dat zal in het geval van het Rijk of Windows 7 of Windows 8 zijn. Volgens Hoogendoorn zijn de ministeries vrij in de keuze daarin. De migraties moeten uiterlijk begin 2015 zijn afgerond.

Eerder werd bekend dat ook de Britse overheid een dergelijk contract heeft afgesloten, tegen een fikse korting van 24 miljoen euro. Uiteindelijk betalen de Britten 6,7 miljoen euro. Hoogendoorn wil ook niet kwijt of de Nederlandse overheid ook zo'n fikse korting heeft bedongen.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de aanloop naar 8 april onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!