Minister Blok, onder meer belast met de beveiliging van rijksgebouwen, bevestigt de bizarre waarschuwing voor onderzoeksjournalist Brenno de Winter, die Rijksbreed en bij de politiediensten is rond gegaan.

'Gezochte misdadiger'

Hierin stond dat hij gebouwen en ICT-systemen van de overheid wilde binnendringen, vergezeld van diverse foto's van De Winter, alsmede zijn geboortedatum en woonadres. Dat ging toch wat ver, erkent minister Blok nu ook, in antwoord op Kamervragen.

"Met de interne meldingen zijn ook persoonlijke gegevens van de

heer De Winter verstuurd, zoals zijn woonadres. Deze gegevens hadden daarmee niet verstuurd moeten worden. Ook zijn gegevens meegestuurd die duiden op een mogelijk strafbaar handelen van de heer De Winter. Deze gegevens hadden ook niet meegestuurd moeten worden", aldus Blok.

Om herhaling te voorkomen wordt nu gewerkt aan een speciaal, "rijksbreed protocol voor het delen van informatie binnen het beveiligingsdomein."

Excuses van politie

Eerder bood de politie al excuses aan. Volgens de politie hebben de beschuldigingen De Winter "ongefundeerd in een verkeerd daglicht" geplaatst en zijn "op onrechtmatige wijze en onvoldoende professioneel bepaalde gegevens over de heer De Winter gedeeld". Ten onrechte is bijvoorbeeld "de indruk gewekt dat de heer De Winter van plan zou zijn om onze ICT-systemen binnen te dringen", schreef de Directeur Facility Management binnen de politie.

De Winter was eerder onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. Ondanks dat er meerdere journalisten en politici de ov-chipkaart hadden gekraakt en gebruikt werd alleen Brenno verdacht en verhoord. Uiteindelijk besloot het OM om niet tot vervolging over te gaan.