Eerder deze week werd in Frankrijk besloten dat parlementsleden geen Blackberry meer mogen gebruiken omdat verzonden data onderschept zou kunnen worden.

RIM doet dit verbod af als onzin omdat de achterliggende argumenten gebaseerd zijn op oude geruchten. Volgens de fabrikant wordt alle communicatie met de Blackberry Enterprise Solution versleuteld met 256-bits encryptie tussen de server en het toestel.

Deze beveiliging is volgens de fabrikant beter dan de standaard ssl-verbinding die wordt gebruikt voor online bankieren en webwinkels.

In een aantal landen heeft RIM de beveiligde dataverbinding van de Blackberry al officieel gecertificeerd voor transport van gevoelige informatie. In Nederland en Duitsland is dit proces nog gaande.

Volgens Marnix van Meer van beveiligingsbedrijf Sophos Benelux is de 256-bits ecnryptie niet uitzonderlijk veilig, maar is het krachtig genoeg om de meeste pogingen voor misbruik te voorkomen.

"Helaas kiest niet iedereen voor deze versleuteling. Ook kan in combinatie met de Blackberry-versleuteling gekozen worden voor encryptie op bijvoorbeeld de Notes-server. Hierdoor krijg je een tweevoudige versleuteling met (mits goed geconfigureerd en beheerd) een hoger beveiligingsniveau", aldus Van Meer.

Bovendien is de kans op misbruik en onderschepping van de communicatie veel kleiner dan de kans dat iemand zijn apparaat en dus zijn data verliest, meent Van Meer. Bron: Techworld