De Indiase regering had RIM tot 1 september gegeven om tegemoet te komen aan de eisen van de overheid. Die eisen bestonden uit toegang tot zowel het versleutelde berichtenverkeer tussen BlackBerry’s onderling als de versleutelde zakelijke email.

Deze maandag hebben nieuwe gesprekken tussen RIM en de Indiase overheid uiteindelijk geleid tot de toezegging van RIM. Over zestig dagen wordt bekeken of het geheel naar tevredenheid van zowel RIM als de overheid werkt.

Bang voor militanten

De Indiase overheid kwam deze zomer met de eis dat het toegang moest krijgen tot het versleutelde BlackBerry-verkeer omdat militanten het apparaat zouden gebruiken voor hun onderlinge communicatie. Indien RIM geen toegang verstrekte zou de overheid het berichtenverkeer van de BlackBerry's onmogelijk maken. Isp’s zouden de doorgave van berichten dan blokkeren.

RIM zocht lang naar een oplossing die het sluiten van de service kon voorkomen. Het smartphonebedrijf kwam eerder in eenzelfde situatie te zitten met een aantal Arabische landen. Overigens staat dezelfde problematiek ook op de agenda in Libanon en Indonesië.