RIM komt met die verklaring nadat diverse Indiase media hadden geschreven dat het Canadese bedrijf een deal had gesloten met de Indiase overheid. De kwestie sleept nu al meer dan een half jaar. India dreigde al het BlackBerry-verkeer te blokkeren als het geen toegang zou krijgen tot de zakelijke e-mail en messagingdiensten van BlackBerry-gebruikers.

RIM zegt nog steeds in gesprek te zijn met de Indiase overheid over de hele kwestie. Daarin stelt het de overheid vier eisen. Ten eerste moeten de lokale telco’s, die voor de overheid het dataverkeer moeten monitoren, strikt binnen de wettelijke vereisten blijven. Daarnaast moet de toegang tot de data die de carriers aan de overheid willen geven, exact even groot zijn als de toegang tot data van concurrenten.

Versleuteling blijft intact

RIM wil ook niet dat de beveiligingsarchitectuur van de BlackBerry Enterprise Server wordt aangetast. Eerder waren er berichten dat RIM mogelijk de versleutelingcodes zou overdragen aan de overheid, zodat data direct op de Enterprise Server kon worden ontsleuteld, maar RIM zegt dat het zelf niet in staat is die encryptiesleutels van klanten te overhandigen.

De leverancier zegt verder dat het een consistent wereldwijd beleid heeft voor door de wet afgedwongen toegang tot data en dat het geen aparte deals maakt in specifieke landen. RIM heeft dit jaar al last gehad met de overheden in diverse landen in het Midden-Oosten en Azië. Die willen onder het mom van terrorismebestrijding allemaal toegang tot het dataverkeer van de BlackBerry,