Zo'n 52 procent van de Amerikanen plaatst riskante persoonsgegevens op sociale netwerksites, staat in het State of the Net-onderzoek door Consumer Reports. Zo heeft 42 procent van de Facebook-gebruikers zijn volledige geboortedatum geplaatst, publiceert 16 procent zijn volledige naam en plaatst 63 procent foto's van zichzelf. Ook maakt 7 procent zijn volledige huisadres openbaar. Verder melden veel gebruikers waar ze zijn, dus ook of ze wel of niet thuis zijn.

Het vrijgeven van dergelijke informatie, vooral gecombineerd, is riskant. Kwaadwillenden, zowel gewone misdadigers als cybercriminelen, kunnen dit soort gegevens immers misbruiken. Het aantal Amerikaanse huishoudens dat sociale netwerken gebruikt, is het afgelopen jaar verdubbeld.

Ouders op Facebook

Het zelf online zetten van riskante persoonlijke informatie valt deels te verklaren doordat veel mensen sociale netwerken vooral gebruiken voor contact met bekenden en daarbij niet stilstaan bij de openlijke aard van de gebruikte sites. Zo is de helft van de Amerikaanse ouders inmiddels Facebook-vrienden met hun eigen kinderen, blijkt uit een ander nieuw onderzoek door Retrevo.

Zo'n 12 procent van de ondervraagde ouders verbiedt het gebruik van sociale netwerksites als een vorm van straf. Ter vergelijking: geen tv kijken geldt bij 22 procent als straf. Maar 8 procent van de ouders zegt dat kinderen onder de 12 jaar Facebook-accounts zouden moeten hebben.

Snelle toename

Intussen blijkt dat het gebruik van sociale netwerken als Facebook en Twitter snel toenemen. Vergeleken met het gebruik vorig jaar hebben Facebook en Twitter volgens nieuwe cijfers van onderzoekbureau Nielsen een groei van 69 procent en 45 procent geboekt in de Verenigde Staten.

Het totale aantal minuten dat gebruikers maandelijks doorbrengen op beide sites is met meer dan 100 procent toegenomen over dezelfde periode. Amerikanen besteden nu gemiddeld meer dan zes uur per maand aan Facebook, Twitter, Myspace of LinkedIn.