Yunoo, zit ‘zeker niet te springen’ dat de website van concurrent Kasboek.nl extreem gevoelige informatie van duizenden gebruikers openbaarde. Eerder vandaag werd bekend dat er bestanden met ruim 1 miljoen gebruikerstransacties voor onbepaalde tijd in een open directory op de site hebben gestaan.

Blunder straalt af

“We betreuren dat een website waar mensen hun persoonlijke financiën beheren, niet voldoende beveiligd was om deze transacties ook 100% persoonlijk te houden. Daarnaast vinden we dit slecht voor het beeld dat er kan ontstaan over online huishoudboekjes, waartoe ook Yunoo behoort,” meldt het bedrijf in een verklaring.

“We zijn hier helemaal niet blij mee. Het is heel erg jammer dat een incident waar je geen invloed op hebt, toch afstraalt op jezelf. Wat is gebeurd, mag je best een flater noemen”, aldus de woordvoerder van Yunoo, die vertelt dat het bedrijf al verschillende bezorgde telefoontjes heeft gekregen.

Yunoo wel veilig

“Het is voor onze gebruikers belangrijk om te weten dat het echt onmogelijk is dat zoiets optreedt bij Yunoo. We slaan namelijk geen transactiebestanden van gebruikers op. En wij doen al het mogelijke aan veiligheid. Je moet het vertrouwen hiervoor waarmaken, daar doen we onze uiterste best voor. Maar dit incident maakt het niet makkelijk voor een betrekkelijk nieuw fenomeen in Nederland, het online huishoudboekje.”

Yunoo heeft al langer een pagina waar het uitleg geeft over veiligheid. “Die pagina is nu nog veel actueler en relevanter geworden.”

Nibud: risico's zijn groot

Desgevraagd meldt Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, dat het online huishoudboekjes afraadt ten faveure van boekhoudsoftware op de pc. “De risico’s zijn heel groot,” aldus de woordvoerster. Overigens werkt het Nibud wel samen met Invers, het bedrijf achter Kasboek.nl dat zo gigantisch de fout in is gegaan.

Invers heeft nog steeds geen eenduidige verklaring gegeven over het genante lek.