De definitieve versie van Security Essentials is gisteravond uitgebracht, ook in het Nederlands. Het is beschikbaar voor Windows XP en Vista, en voor beide in een 32- en 64-bit variant. De Vista-uitvoering draait ook op het aankomende Windows 7. Het vervangt bij installatie de gratis antispyware Windows Defender van Microsoft.

Geen verandering

Trend Micro reageert relatief mild op de komst van de nieuwe gratis concurrent: "Het is beter voor consumenten om iets te gebruiken dan helemaal niets", zegt algemeen directeur Carol Carpenter tegen Computerworld. "Maar je krijgt waar je voor betaalt", haalt zij dan uit.

Vice-president Jens Meggers van Symantec houdt vol dat Security Essentials geen verandering in de markt teweeg brengt. "Microsoft heeft een slechte reputatie op het gebied van beveiliging." Hij noemt de gratis antispyware Windows Defender, de maandelijkse malwarecontrole Malicious Software Removal Tool, en het betaalde Windows Live OneCare-pakket als voorbeelden.

Slecht product

"Security Essentials is net als OneCare een slecht product. Het scoort erg gemiddeld met de detectie van malware. En nu besluit Microsoft om voor de markt van gratis te gaan, maar die markt is erg vol. Er is daar niet veel ruimte om te groeien." Symantec blogt dat de gratis antimalware van Microsoft een "herhaling van OneCare" is. Het is echter niet een nieuwe, uitgeklede versie van dat securityproduct.

Ontwikkelingslanden

Verder menen de concurrenten dat het gratis product van Microsoft geen bedreiging is voor de Westerse afzetmarkten. Carpenter van Trend Micro vindt het een goede benadering van Microsoft om te mikken op ontwikkelingslanden waar veel pc-gebruikers helemaal geen bescherming op hun computers hebben staan.

Formeel mikt Microsoft inderdaad op opkomende markten. Het heeft daarom ook de systeembelasting zo licht mogelijk gemaakt. Tegelijkertijd zet de leverancier zijn gratis product ook in de markt voor landen waar het zijn voorgaande, betaalde securityproduct voor consumenten leverde.

Dit vertelt securityspecialist Ruud de Jonge van Microsoft Nederland aan Webwereld. Windows Live OneCare is veel in ontwikkelde landen gevoerd, waaronder Nederland. Daarnaast heeft gratis natuurlijk een flinke aantrekkingskracht, ook in ontwikkelde landen.

'Licht, ondermaats'

Veel van de reacties zijn een herhaling van de kritiek die securityleveranciers eind vorig jaar hebben geuit toen Microsoft de gratis concurrentie aankondigde. McAfee-woordvoerder Joris Evers haalde uit dat het betaalde securityproduct van Microsoft is mislukt. "Twee jaar nadat het programma op de markt is verschenen heeft het minder dan 2 procent marktaandeel."

Hij heeft toen net als Symantec gesteld dat het aankomende gratis product ondermaats is en dus geen concurrentie vormt. Bovendien zou Microsoft de expertise missen die nodig is voor de complexe en snel veranderende securitymarkt. Ook AVG, leverancier van betaalde en gratis securitysoftware, voorspelde dat Microsoft het moeilijk gaat krijgen om bij te blijven.

Vergelijkende tests

De eerste indrukken zijn echter positief. De interface is minder complex en verwarrend, de download is klein en de systeembelasting is relatief laag. Maar de effectiviteit moet nog blijken uit vergelijkende tests door onafhankelijke partijen. Bèta-versies zijn eerder al getest, waarbij het pakket redelijk scoorde.

Microsofts betaalde securityproduct Windows Live OneCare kwam in vergelijkende tests minder goed uit de verf. De Consumentenbond deed vorig jaar een grote vergelijking. Ook pc-blad Computer!Totaal had kanttekeningen bij Live OneCare.