De iRobot Packbots zijn naar binen gegaan in reactor nummer 3 om stralings- en temperatuurgegevens te verzamelen. De robots zijn zondag naar binnen gegaan. Op maandag hebben ze volgens Tokyo Electric Power (TEPCO) stralingsniveaus geregistreerd tussen de 28 en 57 millisieverts per uur. Later zijn in reactor nummer 1 tussen de 10 en 49 millisieverts per uur gemeten.

Straling

Op het punt waar het hoogste stralingsniveau is gemeten, kunnen mensen maximaal iets minder dan 5 uur werken voordat de maximale jaarlijkse stralingslimiet wordt bereikt. Mensen mogen jaarlijks aan maximaal 250 millisieverts worden blootgesteld. Op plekken in de Fukushima-centrale met de minste straling kan 25 uur gewerkt worden voordat het maximum wordt bereikt.

TEPCO is al een maand bezig om de situatie in de Fukushima Daiichi centrale onder controle te krijgen. Een tsunami van ongeveer 14 meter hoog sloeg vorige maand na de zware zeebeving bij Japan het koelsysteem van de reactors kapot. De explosies die daarop zijn gevolgd, hebben drie reactorgebouwen beschadigd waardoor radioactieve straling is ontsnapt.

Robots ruimen op

In eerste instantie zijn er mensen aan het werk gezet om de centrale te repareren. Dat was lastig omdat de hoge straling ervoor zorgde dat het aantal werkuren tot een minimum werd beperkt. Daarom zet TEPCO op afstand bestuurbare robots, helikopters en graafmachines in.

De iRobot Packbots zijn speciaal ontworpen voor gebruik in gevaarlijke omgevingen. Ze worden onder andere ingezet bij het opruimen van bommen.