Op de eerste beelden die uit de centrale komen is een kapotte trapladder te zien die gebogen tegen een rek met elektrische apparatuur staat, er ligt puin op de grond en de stralingsniveaus lopen ver in het rood. De aardbeving van 11 maart en de daarop volgende tsunami hebben de centrale verwoest, wat heeft geleid tot de op één na grootste nucleaire ramp in de geschiedenis. Alleen Tsjernobyl was erger, bericht Computerworld.

Wat is de schade?

Afgelopen zondag gingen de robots al bij drie reactors naar binnen om de situatie te bekijken. Tokyo Electric Power (TEPCO), de eigenaar van de centrale, wil graag weten of het veilig is om mensen naar binnen te sturen.

De iRobot Packbots worden meestal gebruikt voor het opruimen van explosieven of voor andere gevaarlijke klusjes waar mensen hun handen liever niet aan branden. Ze zijn voorzien van rupsbanden en kunnen verschillende sensors met zich meedragen. een lange arm met een grijper wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het openen van deuren.

Veel straling

De video die de robots maakten werd woensdag vrijgegeven door TEPCO. In reactor 3, waar een waterstofexplosie plaatsvond op 14 maart is puin te zien en er ligt een vloeistof op de grond. De radioactieve straling liep op tot maximaal 57 millisieverts per uur, hoog genoeg om binnen een paar uur de maximale dosis die een mens aankan te bereiken.

Het was moeilijk om te zien hoe reactor 2 eraan toe is, het is zo vochtig in het gebouw dat de lens constant besloeg. Het vocht is waarschijnlijk afkomstig uit de condenstatiekamer waar scheuren in zitten. Ook in dit gebouw was de radioactiviteit hoog.

De verkennende werzaamheden van de robots geven TEPCO meer inzicht in wat er precies aan de hand is binnenin de centrale. Uiteindelijk moet er een zogenaamde cold shutdown bewerkstelligd worden, dat gaat naar verwachting nog een maand of 9 duren.