De politie Haaglanden kwam de bende op het spoor tijdens een onderzoek naar een inbraak in een woning in Pijnacker-Nootdorp. Uiteindelijk leidde dat onderzoek naar een organisatie die zich op grote schaal bezighoudt met skimmen in Nederland.

Dagelijks apparatuur geplaatst

Hoe groot de schade is, kan Wim Hoonhout van de politie Haaglanden niet zeggen. "Het onderzoek loopt nog en de medewerking van de verdachten is ook niet je van het", aldus de zegsman. "Het gaat om duizenden individuele aangevers."

In 2009 werd er in Nederland via skimming 36 miljoen euro buitgemaakt en in 2010 bijna 20 miljoen euro. De politie gaat er dan ook vanuit dat in dit geval de schade onder de streep groot zal zijn.

De recherche ontdekte dat er dagelijks in heel Nederland skimapparatuur werd geplaatst door negen skimteams. De skimmers kloonden de pinpassen en roofden vervolgens rekeningen leeg in het buitenland. Dat gebeurde onder andere in de Dominicaanse Republiek.

Skimlaboratorium

De Nederlandse politie hield samen met de Roemeense recherche op 16 januari 15 verdachten aan. Daarnaast werden er huiszoekingen gedaan in Rotterdam en Schiedam, waarbij in een van de panden een compleet skimlaboratorium werd aangetroffen. Compleet met valse skimmondjes, camera's ter grootte van een speldenknop, verf, gereedschap, koperen platen, laptops, batterijen en opslagmedia.

Op in beslag genomen usb-sticks werd een grote hoeveelheid data aangetroffen die nog onderzocht moet worden. Dit gebeurt in samenwerking met Equens, een grote verwerker van elektronisch betalingsverkeer. "Uit een 1e inschatting van de ruwe data blijkt dat er mogelijk nog ongeveer 40 tot 50 nieuwe skimincidenten (plaatsingen) aan de verdachtengroep te koppelen zijn", stelt de politie.

Daarnaast vond de politie in een auto een complete betaalunit van een tankstation. Skimmers stelen de complete units om de apparaten te ontleden, kennis op te doen en vervolgens de apparaten te manipuleren en na te maken.