Bij skimmingoperaties worden pasgegevens gekopieerd. De pinpassen worden aan aangepaste betaalautomaten gekoppeld en de code wordt via verborgen camera's gefilmd. De Roemeense criminelen hebben behalve bankautomaten ook betaalautomaten in winkels op het oog. Via inbraken worden de apparaten aangepast, zo zegt Frank Engelsman van het Amsterdamse detectivebureau Ultrascan.

De Roemeense oplichters maken deel uit van een bende die gedeeltelijk al was opgerold in Nederland. Begin oktober werden elf Roemenen in Amsterdam aangehouden op verdenking van 'skimmen' bij grote winkels en bij een bouwmarkt in de Molukkenstraat.

Een deel van de bende zou zich al in de Belgische hoofdstad bevinden. De voorbereidende groep zorgt voor huisvesting, de tweede ploeg bestaat uit inbrekers en mensen met kennis op het gebied van IT. "De leider van deze groep heeft veel ervaring op dit gebied", weet Engelsman.

De operatie die de Roemenen opzetten, duurt tot kerst, zo voorspelt Engelsman. Ultrascan heeft de informatie inmiddels doorgespeeld aan de Belgische politie.

Jaarlijks 'verdwijnt' er zo'n 600 miljoen euro door skimming. Banken zouden het probleem onvoldoende aanpakken. Zogenoemde mondjes die over de betaalsleuven worden geplaatst zijn in veel gevallen niet meer dan een 'cosmetische ingreep', zo zeggen critici. Engelsman: "Roemeense bendes laten zich er in elk geval niet door ontmoedigen."