Dat stellen de Amerikaanse hoogleraar Ed Felten en de student computerwetenschappen Alex Halderman in een verzoek dat ze hebben ingediend bij het Amerikaanse 'Copyright Office'.

Felten en Halderman willen dat de omstreden Amerikaanse auteursrechtenwet Digital Millennium Copyright Act (DMCA) wordt aangepast. Volgens de DMCA is het niet toegestaan om beveiligingen van auteursrechtelijk beschermd materiaal te omzeilen.

Felten en Halderman vinden dat er een uitzondering op deze regel moet komen voor kopieerbeveiligingen die veiligheidsgaten creëren of spyware-elementen bevatten. Zij wijzen erop dat ze nu eerst advies moeten inwinnen bij juristen voordat ze met informatie over dubieuze kopieerbeveiligingen naar buiten kunnen treden.

Zo waren Felten en Halderman al een maand voordat het nieuws naar buiten kwam, op de hoogte van de problemen met de door Sony gebruikte kopieerbeveiliging. "In de tussentijd liepen miljoenen consumenten gevaar", stellen de twee onderzoekers.

Openbaarmaking

De kritiek van Felten en Halderman op de DMCA komt niet als een verrassing. Beiden hebben in het verleden problemen ondervonden bij de openbaarmaking van informatie over (het omzeilen van) kopieerbeveiligingen.

Met name vanuit de hoek van digitale-burgerrechtenactivisten en wetenschappers is altijd fel geageerd tegen de DMCA. Volgens hen zou de copyrightwet (academisch) onderzoek naar beveiligingen frustreren.

Pogingen in het verleden om de scherpe kantjes van de DMCA af te halen, zijn vaak op niets uitgelopen. Op 2 februari zullen Felten en Halderman horen wat er met hun verzoek gebeurt.