Dat schrijft NRC Handelsblad op zijn website op basis van een gesprek met een woordvoerder van SonyBMG. Deze geeft aan dat de xcp-technologie ondanks alle commotie ook in 2006 in Nederland gebruikt zal worden om audio cd's tegen kopiëren te beschermen.

Wouter Rutten van brancheorganisatie NVPI benadrukte donderdag tegenover Webwereld dat de commotie voor Nederlanders een 'zinloos verhaal' zou zijn, omdat de bewuste cd's alleen in de Verenigde Staten en in Mexico verkrijgbaar zijn. De organisatie biedt via de site Cdlogo.nl wel informatie over de beveiliging van First 4 Internet.

Verbod

SonyBMG is in Californië in de Verenigde Staten, evenals in Italië, inmiddels aangeklaagd. Ditmaal door een groep consumenten. Deze groep eist een verbod op de technologie en willen een schadevergoeding omdat Sony spyware installeert op hun pc's. Privacywaakhond Electronic Frontier Foundation (EFF) roept inwoners van Californië en New York op om zich te verenigen en een zaak aan te spannen tegen de platenmaatschappij.

De spyware die Sony op de computers van muziekfans installeert, lijkt tevens niet alleen technisch, maar zelfs ook auteursrechtelijk niet in de haak. In de rootkit blijken stukken code te zitten die identiek zijn aan LAME, een open-source mp3-encoder. De licentie wordt hiermee overschreden.

Mac

Darren Dittrich schrijft op de site Macintouch dat ook Mac-gebruikers niet veilig zijn voor de software van Sony. Dittrich is de zogeheten 'enhanced content' op de cd gaan bekijken en vond het programma Start.app. Wanneer hij deze uitvoert moet hij akkoord gaan met een licentieovereenkomst en het beheerderswachtwoord invoeren. Hierna worden er twee kernel-extensies geïnstalleerd: PhoenixNub1.kext en PhoenixNub12.kext. Deze software is echter wel anders dan de rootkit voor Windows pc's. Deze worden geleverd door het bedrijf First 4 Internet. Het bedrijf dat de mac-software levert heet Suncomm.

De concurrentie van SonyBMG heeft zich inmiddels gedistantieerd van de technologie. "EMI gebruikt geen technologie van First 4 Internet. De drm-software die wij gebruiken kan makkelijk worden verwijderd door de gebruiker", aldus een woordvoerder van EMI tegenover CNet.

Misbruik

Inmiddels wordt er al misbruik gemaakt van de rootkit van Sony. Een Trojaans paard maakt zichzelf onzichtbaar met behulp van de rootkit. Spelers van het populaire online spel World of Warcraft kunnen met behulp van de spyware valsspelen.