Ook op bedrijfscomputers blijken rootkits regelmatig voor te komen. Dat stelt althans het bedrijf Prevx op basis van scans van meer dan honderdduizend pc's.

In oktober lanceerde het bedrijf het programma Prevx CSI. Daarmee kunnen gebruikers eenvoudig zien of hun pc is geïnfecteerd met spyware of malware. Sinds de introductie zijn er 725.000 pc's gescand met de applicatie. Van de computers die recent zijn gescand, is 22 procent besmet met één of meer rootkits, malware of spyware.

Vanaf begin december bevat Prevx rootkit-detectie. Sindsdien hebben zo'n 115.000 mensen gebruikgemaakt van de applicatie. Een slordige 1,5 procent (1.678 exemplaren) van de onderzochte computers bleek een actieve rootkit te bevatten. Volgens Prevx is dat percentage 15 maal hoger dan wat de deskundigen tot nu toe dachten.

Van de 93 bedrijven die de software van Prevx hebben gebruikt om hun pc's op malware te scannen, bleken er 13 bedrijven te zijn met pc's met rootkits. "Rootkits blijven vaak onopgemerkt", aldus Mel Morris, ceo van Prevx. "Een deel van het probleem is dat veel anti-virusscans te lang duren en gebruikers geen zin hebben om daar op te wachten."

Overigens is het onduidelijk hoe representatief de cijfers van Prevx zijn. Zo is het bijvoorbeeld de vraag hoeveel van de 725.000 mensen die de Prevx CSI Scanner sinds oktober hebben gedownload, dat hebben gedaan omdat ze al vermoedden dat hun pc was geïnfecteerd met malware.

Bron: Techworld