Gonggrijp, vorig jaar kortstondig hulpvaardig bij een Wikileaks-project, vecht de vordering van zijn Twitterdata door de Amerikaanse Justitie aan. Dat bevestigt zijn Nederlandse advocaat, Mr. Jurjen Pen, tegenover Webwereld.

Geheime strafjury

De Amerikaanse advocaten van Gonggrijp zullen vanavond beroep aantekenen in Virginia, de staat waar Wikileaks-oprichter Julian Assange en enkele medewerkers, waaronder Gonggrijp, mogelijk worden vervolgd. In Virginia is een strafrechtelijk onderzoek bezig. Een in het geheim opgetrommelde Grand Jury moet bepalen of er genoeg bewijs is voor een daadwerkelijke rechtszaak.

Begin januari maakte Twitter bekend dat ze een gerechtelijk bevel hadden ontvangen voor het overhandigen van account-data van een vijftal personen die mogelijk betrokken waren bij Wikileaks. Waarschijnlijk is ook de data van andere internetbedrijven gevorderd, maar dat is geheim gebleven.

Zonder beroep zou Twitter de gevorderde data na 10 dagen moeten inleveren. Die deadline werd uitgesteld, maar verloopt later vanavond alsnog. De verwachting is dat ook de andere personen waarvan de data gevorderd is, zoals de Amerikaanse hacker Jacob Appelbaum en de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir, beroep zullen aantekenen.

Geen link Assange en Manning

Justitie in de VS onderzoekt al maanden of Julian Assange de vermeende klokkenluider Bradley Manning actief heeft geholpen bij het lekken van de honderdduizenden geheime documenten van het Amerikaanse leger en de diplomatieke corps. Er lijkt daarvoor geen bewijs te zijn, bleek eerder deze week.

Assange houdt vol dat hij nooit weet wie wat lekt, zo is Wikileaks nu eenmaal ontworpen. Manning zit al 8 maanden in eenzame opsluiting in een militaire gevangenis, in afwachting van zijn rechtszaak.