Dit versleutelen zal evenwel automatisch gaan doordat encryptie wordt ingebakken op hardwareniveau en zelfs zal versmelten met het netwerk.

"We hebben de cryptomarkt aanzienlijk zien veranderen", zegt Richard Turner, vice-president bij RSA, in gesprek met Techworld. "Eerst waren het vooral de fabrikanten die hun producten wilden beveiligen. Nu komt de vraag vooral vanuit het bedrijfsleven."

Volgens Turner is de markt voor encryptie momenteel volop in verandering. Uiteindelijk zal encryptie nagenoeg versmelten met de netwerken. "Encryptie wordt transparanter. Gebruikers zullen de technologie gebruiken zonder dat ze het zelf weten. Speciale appliances die voor encryptie op netwerkniveau zorgen, zullen er vanzelf komen."

Die apparaten komen er overigens niet zonder slag of stoot, meent de vice-president. Dit omdat fabrikanten als RSA daarvoor moeten samenwerken met andere beveiligingsfabrikanten en netwerkbouwers.

Turner denkt dat die deals vanzelf zullen ontstaan omdat de markt er om vraagt. "De netwerkgrenzen vervagen. De opkomst van mobiliteit en mobiele apparaten zorgt ervoor dat er nieuwe veiligheidseisen zullen komen. Om aan die vraag tegemoet te komen, zullen diverse takken in de beveiligingswereld moeten gaan samenwerken."

Overigens zijn de eerste stappen in die richting al gezet. De zakelijke versie van Microsofts nieuwe besturingssysteem Vista bevat bijvoorbeeld de mogelijkheid om een hele schijf te versleutelen. Gebruikers merken vrijwel niets van dit beveiligingsproces, behalve dan dat zij een encryptiesleutel nodig hebben.