Dat is althans de conclusie die EMC-beveiligingsdivisie RSA trekt na enquetes gehouden op verschillende ict-beurzen. Het hoofdonderzoek richten zich op de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië, terwijl Nederland het moest doen met een ingekorte versie van hetzelfde onderzoek tijdens Infosecurity/ Storage Expo.

Voor Nederland vulden 97 deelnemers de vragenlijst in. Daarvan gaf meer dan eenderde (37 procent) aan dat ze wel eens de richtlijnen voor ict-beveiliging aan hun laars lappen om hun werk snel gedaan te krijgen. Dat is hoog, maar lang niet zo hoog als de Verenigde Staten (134 reacties), waar dezelfde vraag door 49 procent bevestigend beantwoorde. In Mexico (een schamele 44 reacties, mag dus met een korrel zout genomen wordne) geeft de helft aan zich niet altijd even netjes aan de richtlijnen te houden, terwijl Brazilianen (239 respondenten) het al helemaal bont maken: 56 procent.

Nederlandse beheerders lijken het ook beter te doen op het gebied van afscherming van gegevens voor nieuwsgierige ogen. 30 procent van de respondenten gaf aan wel eens in mappen of bestanden binnen het bedrijfsnetwerk te hebben gezeten waar ze eigenlijk geen toegang tot zouden moeten hebben. Daar liggen de Nederlanders wel iets dichter bij de rest: VS scoorden 35 procent, Brazilië deed nog een procentje meer, terwijl 45 procent van de ondervraagde Mexicanen informatie kon inzien die niet voor hun bestemd is.

Waar Nederlanders dan wel iets op achterlopen ten opzichte van Amerikanen is de zorgvuldigheid met zijn of haar apparatuur, al scheelt het niet veel. 6 procent van de ondervraagden op Infosecurity/Storage Expo is wel eens een usb-stick, laptop of smartphone verloren waarop bedrijfsinformatie stond. In de VS was dat 5 procent.

Opvallende uitkomst van een vraag die niet in Nederland is gesteld: “Hebt u wel eens beveiligde deur voor iemand open gehouden, die u niet herkende”. Daar blijken Amerikanen buitengewoon galant: 31 procent geeft aan van wel, terwijl Mexico en Brazilië respectievelijk 16 en 7 procent scoorden. Bron: Techworld