Dat blijkt uit het 'May 2008 Badware Websites Report' (pdf) van Stopbadware.org. Voor het onderzoek analyseerde de organisatie eind mei 200.000 sites die badware-achtige praktijken vertonen.

Van de tien netwerken die de meesten badware bevatten, bevinden zich er zes in China. In de toptien zijn er drie vermeldingen voor de VS en één voor Frankrijk. De hoogste notering in de VS is voor Google (zesde plaats). De reden is dat virusmakers regelmatig misbruik maken van de dienst Blogger.com, die in handen is van Google.

Het aantal kwaadaardige sites bij Google is volgens security-blogger Brian Krebs gedaald in vergelijking met een maand eerder. Op basis van nooit openbaar gemaakte gegevens van Stopbadware.org meldt hij dat er in april meer dan 10.000 malicious sites bij Google zouden zijn geweest. In mei was dat aantal meer dan gehalveerd.

Het aantal door Stopbadware.org geanalyseerde sites ligt een stuk hoger dan vorig jaar (destijds werden er 50.000 domeinen geanalyseerd). Volgens Stopbadware.org zijn daarvoor twee redenen. De eerste heeft te maken met de manier waarop het onderzoek van Stopbadware.org is opgezet: omdat Google actiever is geworden met het scannen van 'foute' sites, is het aantal sites in de database toegenomen (Stopbadware.org betrekt zijn informatie bij Google). De tweede reden is dat malware-makers in toenemende mate gebruikmaken van het web om hun creaties te verspreiden.

Stopbadware.org is een samenwerkingsverband van Harvard Law School's Berkman Center for Internet & Society en Oxford University's Oxford Internet Institute. De organisatie krijgt steun van bedrijven als Google en Sun. Bron: Techworld