De testfase van het Russische project om internet te filteren loopt ten einde. Volgende maand zet de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor, vergelijkbaar met Nederlandse OPTA, het systeem in.

Filtering 'valse' informatie

Het doel van het systeem is volgens de Russische nieuwssite radioportal het analyseren van online media en blogs op content die in strijd is met Russische wetgeving. Het systeem bestaat uit een search robot en monitort op terroristische plannen, propaganda voor drugs en het verspreiden van gevoelige staatsinformatie. Gevonden illegale content wordt daarbij offline gehaald.

Volgens de website Globalvoicesonline, die het aanbestedingsdocument analyseerde, gaat het systeem verder dan het filteren op nationalistische haatzaaiing en aanzet tot geweld. Het filter scant onder meer ook op 'valse' informatie over landelijke en regionale overheidsautoriteiten. Het programma scant daarbij niet alleen teksten, maar ook video's en foto's.

Maximaal 400.000 euro

De offertes konden tot medio april worden ingediend. Het systeem mag daarbij volgens het document maximaal 400.000 euro kosten. (15 miljoen roebel).De overheid test het systeem van 15 augustus tot 15 december, waarna het op het web wordt losgelaten.