De Russische geheime dienst FSB is bezig met het opzetten van een gigantisch surveillancesysteem dat zal worden ingezet tijdens de Olympische Winterspelen. In het monitoringproject zal alle communicatie van bezoekers en atleten worden afgeluisterd, meldt The Guardian.

De Britse krant baseert zich op documenten die het in handen heeft gekregen van twee Russische onderzoeksjournalisten. Zij zeggen dat de FSB afgelopen tijd aanpassingen heeft gedaan in de telefoon- en netwerksystemen rond Sotsji, waar in februari volgend jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden. De aanpassingen maken het mogelijk al het passerende verkeer te monitoren en te filteren.

Het spionagesysteem valt onder het SORM-programma, kort gezegd de Russische variant op het Amerikaanse PRISM. Dit systeem wordt in heel Rusland gemoderniseerd, maar Sotsji krijgt op dit moment prioriteit, melden de journalisten Andrei Soldatov en Irina Borogan. Via deep packet inspection (DPI) kan de FSB op basis van steekwoorden, die SORM al dan niet geautomatiseerd in het communicatieverkeer oppikt, gealarmeerd worden.

Het FSB-hoofdkwartier in Moskou. Foto: Wikipedia.