Want wat is heiliger dan je 'de heilige graal' van de meeste prestigieuze softwareproducten die je bezit? Rusland denkt echter op deze manier er zeker van te raken dat er geen backdoors van de Amerikaanse inlichtingendiensten (lees: NSA) in zitten verstopt. Dit om de rechten en privacy van Russische consumenten en zakelijke gebruikers te garanderen.

Het verzoek kwam tijdens een ontmoeting tussen Apple's algemeen directeur in Rusland, Peter Engrob Nielsen, en de Russische minister Nikolai Nikiforov die verantwoordelijk is voor onder meer telecommunicatie en media. Nikiforov wijst in een statement op de onthullingen van NSA-klokkenluider Snowden en de uitspraken van Amerikaanse inlichtingendiensten over het versterken van de surveillance van Rusland in 2014, zo meldt persbureau Reuters.

Niet alleen

Rusland staat overigens niet alleen in zijn roep om een kijkje in de keuken. Overheden waaronder met name China, Duitsland, Brazili├ź en India willen dat techreuzen open kaart spelen. Daarbij rechtstreeks om broncodes vragen, zoals de Russen nu doen, lijkt nieuw. Al is de Chinese overheid deze week binnengevallen bij Microsoft, al zou dat gaan om een antitrustonderzoek.

Volgens Nikiforov is het echter business as usual. Ditzelfde Microsoft zou al sinds 2003 de broncode van Windows delen met Atlas, een techinstituut die verantwoording aflegt aan zijn ministerie. "Het is overduidelijk dat bedrijven die hun broncode openbaar maken niets verbergen, terwijl diegene die niet willen samenwerken met Rusland mogelijk verborgen zaken in hun producten hebben", besluit hij.