De Russische geheime dienst FSO, onderdeel van de KGB voor de opsplitsing van inlichtingendiensten na de val van de Sovjet Unie, schaft elektrische typemachines aan, meldt The Guardian. Na de recente onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, keert de dienst terug naar papieren documentatie.

Beschermen tegen lekken

Het voordeel daarvan is dat eventueel gelekte documenten betere kunnen worden getraceerd naar de lekkende partij, vertelt een FSO-medewerker aan de Russische krant Izvestiya. Elke machine produceert een unieke patroon – net als printers – zodat autoriteiten deze kunnen terugleiden naar de bron.

De Russische overheid zou ontstemd zijn over het NSA-afluisterprogramma PRISM, maar heeft al vaker aangegeven dat het zichzelf kan beschermen tegen dergelijke spionage. Een van deze methoden blijkt het offline bewaren van gevoelige documenten. Er wordt meer dan 11.000 euro uitgegeven om nieuwe typemachines aan te schaffen voor de allergrootste geheimen.

Digitale geheimen onveilig

De Russen zijn van mening dat elektronische documenten eenvoudiger gelekt kunnen worden dan papieren. “Veel documenten worden nog steeds niet digitaal aangemaakt”, aldus de FSO-bron. De geheime dienst is van mening dat topgeheime documenten maar beter ouderwets eyes only kunnen blijven.

Kabinetslid – en voormalig KGB-agent - Nikolai Dmitrievich Kovalev stelt dat elke vorm van elektronische communicatie kwetsbaar is en dat beveiligingsmaatregelen bij computers geen garantie kunnen bieden dat informatie beschermd blijft. “Dus vanuit het oogpunt van het bewaren van geheimen de primitiefste methode het wenselijkst: een menselijke hand met een pen of typemachine.”