Enkele weken geleden verbande de Litouwse regering zowel alle Sovjetsymbolen als nazisymbolen uit het openbare leven. De reden was dat de symbolen teveel pijnlijke herinneringen oproepen aan de Koude Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. Veel Russen vatten het op als een belediging. Ze vinden het respectloos tegenover de miljoenen Russische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Sinds het verbod kondigden boze Russen al een aanval aan en die is nu begonnen op Litouwen. Maar op verschillende fora valt te lezen dat de boze Russen meerdere landen willen aanvallen. De anti-Russische houding inde Baltische staten na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie staat de boze hackers niet aan.

Resultaten

Inmiddels zijn verschillende computers aangevallen, maar de effecten beperken zich nog voornamelijk tot het defacen van ongeveer 300 sites. Het gaat om sites van Litouwse bedrijven en overheidsinstellingen. Zo heeft de site van de sociaal-democratische partij LSDP enige tijd volgestaan met rode vlaggen met hamer en sikkel erop. Die site is inmiddels alweer terug bij het oude.

Rytis Rainys, het hoofd netwerkbeveiliging van de Litouwse telecomwaakhond, zegt dat de aanvallen al sinds het weekend aan de gang zijn. En er komen nog steeds meldingen binnen van nieuwe problemen. "We kunnen niet achterover gaan leunen," meent Rainys in de Baltic Course. "De aanvallen gaan nog steeds door, dus alle systeembeheerders moeten alert blijven."

Beperkte aanval

Het front dat nu geopend is in Litouwen haalt het nog niet bij het cyberoffensief dat Estland vorig jaar te verwerken had. Een forse aanval legde toen veel meer sites plat. De reden was toen dat een Sovjetmonument uit het centrum werd verplaatst.