Rusland wil op ARM gebaseerde chips maken en daarmee afkunnen zonder Intel en AMD. Drie staatsgelieerde Russische bedrijven zouden samen een pact smeden om de Baikal-processor te maken, een op de 64-bit Cortex A-57 van ARM ontworpen chip. Dat meldt de Russische krant Kommersant. De chip zou zeker acht kernen hebben en gebakken worden in 28nm-proces.

Miljarden dollars per jaar omzet

Volgens het staatspersbureau ITR-Tass zal de chip worden gebruikt voor overheidscomputers en pc's van bedrijven die (deels) eigendom zijn van de staat. Het zou jaarlijks gaan om 700.000 pc's ter waarde van 500 miljoen dollar en 300.000 servers ter waarde van 800 miljoen dollar.

De drie samenwerkende fabrikanten zijn een producent van supercomputers, T-Platforms, een defensieconglomeraat met de naam Rostec en technologiegigant Rosnano, dat eveneens door de staat wordt gecontroleerd.

Russen zwijgen over spionage VS

Waar China eveneens overweegt eigen technologie sneller te ontwikkelen vanwege de mogelijke betrokkenheid van Amerikaanse leveranciers bij spionage-activiteiten, wordt er door de Russische media daarover met geen woord gerept, merkt The Register daarover op.

Wel past het in een tijdsfase waarin landen en unie's, zoals de EU, steeds meer kijken naar de ontwikkeling van eigen technologie in plaats van het afnemen van Amerikaanse producten en diensten.