Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken schrijft een tender uit voor Tor-onderzoekers. Doel is het ontsleutelen van data en het in kaart brengen van de anonieme gebruikers van het netwerk, meldt The Register op basis van Global Voices Online. Tor stuitte eerder op verzet in Rusland, veiligheidsdienst FSB lobbyt sinds vorig jaar voor een algeheel verbod.

Technologische kennis

Eerder deze week werden Tor-onderzoekers de mond gesnoerd. Zij beweren een simpele en goedkope manier van deanonimiseren te hebben ontdekt. Tor zelf is wel nieuwsgierig.

Zover is het echter nog niet. Eerst wil het land kennelijk meer technologische kennis in huis halen. Toch is de beloning van 3,9 miljoen roebel, nog geen 83.000 euro, een teken dat het kraken van Tor (The Onion Router) geen hoge prioriteit kent.

Rusland is echter een fervent tegenstander van het open internet. Tor helpt onder meer journalisten en dissidenten over de hele wereld om veilig en privé te surfen en vrij informatie te vergaren.

Duistere zijde

Maar Tor heeft ook een duistere zijde. Criminelen, zoals die in de wapen- en drugshandel, en de verspreiders van kinderporno zijn ook goed bekend met het netwerk, dat webverkeer via nodes de wereld rondpompt. Volgens de lokale Piratenpartij is het ministerie uit op die laatste groep. Leider Stanislav Sharikov denkt dat het vooral een politie-aangelegenheid is en geen oproep voor het onthullen van dissidenten.

Lees verder: Kraakpoging Tor-netwerk door geheime diensten mislukt of bekijk onze dossierpagina over Tor.