Hackers eisen 4.000 Australische dollar van een Australisch gezondheidscentrum om duizenden elektronische patiëntendossiers te ontgrendelen, meldt ABC News. De artsen kunnen nu niet bij hun EPD's omdat de criminelen die inbraken deze hebben versleuteld. De lage losgeldprijs is een opstapje naar groter rendement voor het cybergeboefte.

Artsen waanden systeem veilig

Experts vertellen ABC News dat de vraag om 4000 dollar slechts het begin is. Cybercriminelen eisen na de eerste betaling meer geld voor het bijvoorbeeld volledig ontgrendelen van alle bestanden, als ze zien dat je eenmaal bereid bent te betalen. De hackers zouden moeilijk te traceren zijn, zodat de kans om gegevens terug te krijgen zonder losgeld te betalen klein is.

De artsen zelf dachten dat ze een goed beveiligd systeem hadden. “We hebben al die antivirusspullen draaien en er is geen teken van een virus", vertelt een van de eigenaars, David Wood. De hackers zijn volgens Wood binnengedrongen en hebben vervolgens hun eigen encryptieprogramma gedraaid.

Back-up offline

De server is offline gehaald en samen met een IT-bedrijf probeert de organisatie een back-up terug te plaatsen. Blijkbaar loopt dit niet voorspoedig, want volgens Wood wordt er nu gezocht naar een manier om de data te ontsleutelen of om de hackers te betalen. Ook heeft hij een tip voor andere organisaties: “Controleer de beveiliging en bewaar de back-up offline."