De politieke strijd tussen Rusland en Oekraïne wordt nu ook gevoerd via Wikipedia-pagina's over de vliegramp met de MH17. Een bot ontdekte dat vanaf ip-adressen van de Russische overheid de Wikipedia-pagina is aangepast. Zinnen over Russische betrokkenheid bij het leveren van wapens aan 'terroristen' werden geschrapt. In plaats daarvan stond er een uur lang dat het vliegtuig was 'neergeschoten door het Oekraïense leger'.

Staatszender

De wijziging is alleen gemaakt op de Russische Wikipedia-pagina over de ramp, meldt de Britse krant The Telegraph. De gebruikte ip-adressen behoren toe aan de Russische staatszender VGTRK. De Twitter-bot houdt alle edits vanaf Russische overheidsnetwerken in de gaten.

In de nasleep van de crash van MH17 proberen beide partijen in het conflict met het verspreiden van informatie via internet de publieke opinie te beinvloeden. Oekraïense gebruikers hebben de Wikipedia-pagina's over de ramp ook al meermaals aangepast. Wikipedia slaat altijd alle wijzigingen met de bijbehorende ip-adressen op. De Engelstalige versie van de Wikipedia-pagina over de ramp vermeldt nu het stiekeme bewerken door de Russische ambtenaar.