De FSB houdt de virusschrijvers Ermishkin en Farkhutdinov verantwoordelijk voor de zogeheten Pinch trojan. Deze trojan is populair bij Russische cybercriminelen. Pinch maakt het mogelijk om wachtwoorden, gebruikersnamen, e-mails, instant messaging berichten en andere gegevens te stelen.

Ermishkin en Farkhutdinov (ook wel bekend als Damrai en Scratch) boden hun trojan te koop aan via hackerfora. Geïnteresseerden konden desgewenst een op maat gemaakte variant van het Trojaans paard aanschaffen. Met name script kiddies toonden interesse voor het programma. "Als gevolg daarvan werd internet overspoeld met Pinch-modificaties", schrijft Aleks Gostev van Kaspersky op Viruslist.com.

De virusdeskundige schat dat Pinch op zijn minst enkele honderdduizenden pc's heeft geïnfecteerd. Volgens andere berichten zou Pinch goed zijn voor tientallen miljoenen infecties. Gostev vergelijkt de arrestatie van de makers van Pinch dan ook met het oppakken van de auteurs van de Netsky-, Sasser-, Chernobyl- en Melissa-virussen.

De arrestatie is mogelijk een aanwijzing dat de Russische autoriteiten cybercrime serieuzer beginnen te nemen. Rusland is de laatste jaren fors bekritiseerd omdat het te weinig zou ondernemen tegen internetcriminelen.

Overigens betekent de arrestatie van Ermishkin en Farkhutdinov niet dat we voorgoed verlost zijn van de Pinch trojan. De broncode van het programma is openbaar en het ligt voor de hand dat andere virusschrijvers varianten zullen maken van Pinch.