Samsung zal op alle nieuwe Android-toestellen de security-applicatie van Lookout gaan meeleveren, meldt de Wall Street Journal. Samsung heeft de deal nog niet bevestigd, die wordt vandaag bekend gemaakt.

In combinatie met Samsung KNOX

Lookout zelf bevestigt tot nog toe alleen een smallere overeenkomst, de bundeling van zijn software met Samsung-toestellen die bedoeld zijn voor het bedrijfsleven en zijn dichtgetimmerd met KNOX, een pakket beveiligingsfuncties van Samsung zelf.

Android is door zijn enorme populariteit en open platform het favoriete doelwit van malwaremakers en cybercriminelen. Lookout specialiseert zich in mobiele security en is op dat gebied één van de grote spelers geworden.

Wel en wee van Android antimalware

Toch blijft onduidelijk wat de meerwaarde van de bundeling is voor de eindgebruiker, die nu met nog meer voorgeïnstalleerde apps te maken krijgt. Er is immers veel keus aan antimalware-apps, veelal gratis, zoals Lookout zelf.

Ook zijn er twijfels aan de nut, noodzaak en effectiviteit van antimalware op Android in het algemeen. Het weren van apps uit onbekende bronnen lijkt vooralsnog het meest effectief, aangezien Google het securitybeleid van de Play-store aanzienlijk heeft aangescherpt en zijn scansysteem ook heeft uitgerold naar praktisch alle Android-gebruikers via de Play Services-app.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de meeste antimalware op Android, inclusief Lookout, eenvoudig om de tuin te leiden is. Veel malware wordt niet meer gedetecteerd na paar triviale aanpassingen in de code.