Zakelijke gebruikers die een smartphone van Samsung gebruiken zijn nog steeds zeer zeldzaam. Opmerkelijk, want in de consumentenmarkt is Samsung al twee jaar marktleider. In 2013 verkocht Samsung wereldwijd circa 314 miljoen smartphones, zo bleek uit de IDC Worldwide Mobile Phone Tracker van 27 januari. In verhouding met bijvoorbeeld Apple en BlackBerry weet Samsung maar een zeer klein aantal van haar toestellen aan de zakelijke markt te slijten.

Op het eerste gezicht lijkt het niet te liggen aan de hardware. Immers, de high-end smartphones van Samsung, waaronder de recent gepresenteerde Samsung Galaxy S5 en Galaxy Note 3, zijn qua features en specs uitgebreid genoeg, zo lijkt. Er is echter één probleem: De smartphones van Samsung draaien op Android.

Taboe op Android voor zakelijk gebruik

De meeste IT-afdelingen worden zenuwachtig op het moment dat er een verzoek komt om een Android smartphone te gaan beheren en beveiligen. Hoewel er ondertussen al diverse MDM-oplossingen voor Android smartphones beschikbaar zijn, ligt er een essentieel beveiligingsrisico op de loer in de basis, Android zelf.

Het open karakter van Android heeft gezorgd voor haar huidige dominante positie in de smartphone- en tabletmarkt. Maar juist het gesloten karakter van het iOS platform van Apple en het BlackBerry 10 besturingssysteem is de reden dat voor zakelijk gebruik nog steeds vooral voor toestellen van deze twee fabrikanten gekozen wordt. De dominantie van Android in combinatie met het open karakter maakt het besturingssysteem een aantrekkelijk doelwit voor hacks en malware.

Samsung probeert te paaien

Al geruime tijd probeert Samsung voet aan de grond te krijgen in de zakelijke markt. Al bij de introductie van de Samsung Galaxy S II in 2011 werd de helft van de perspresentatie gewijd aan de zakelijke functies en mogelijkheden van het toestel. Eind februari dit jaar wijdde Samsung daags na de introductie van de Samsung Galaxy S5 zelfs een volledige persconferentie aan haar zakelijke oplossingen met als belangrijkste stokpaardje 'Samsung Knox'.

De Samsung Knox beveiligingssoftware werd februari vorig jaar al aangekondigd en is sinds de tweede helft van 2013 beschikbaar. Met de software is het mogelijk applicaties en data beveiligd op te slaan op een virtuele partitie, door Samsung 'container' genoemd. Het zou daardoor onmogelijk moeten zijn om van buiten een container toegang te krijgen tot apps en data in de container. De beveiliging is echter zo sterk als de zwakste schakel en die zwakste schakel blijft Android.

Met de eerste versie van Samsung Knox bleek het zeer eenvoudig te zijn om, middels een app die buiten de container werd geïnstalleerd, communicatieverkeer vanuit de container te onderscheppen. Daarnaast bleek dat zelfs toegang verkregen kon worden tot data binnen de container op het moment dat de smartphone geroot werd. Met de in februari gepresenteerde tweede versie van Samsung Knox heeft Samsung deze lekken waar mogelijk gedicht en waar onmogelijk een work-around gecreëerd.

Hardware is probleem nummer twee

Een ander groot probleem vormen de smartphones van Samsung zelf. Slechts een select aantal toestellen, waaronder feitelijk alleen de prijzige high-end modellen zoals de Samsung Galaxy S5 of Galaxy Note 3, bieden ondersteuning voor virtualisatietechnologieën op hardwareniveau. Dit is een voorwaarde voor gebruik van Samsung Knox. De smartphones waar Samsung haar echte verkoopvolumes mee draait zijn vanwege het ontbreken van deze ondersteuning sowieso ongeschikt voor zakelijk gebruik.

Cijfers van Samsung ondersteunen dit beeld: eind februari waren er wereldwijd 25 miljoen Knox-enabled smartphones verkocht, maar waren er pas 1 miljoen Knox gebruikers actief. Aangezien Knox ook door consumenten gebruikt kan worden is het de vraag hoe vaak Knox op dit moment werkelijk ingezet wordt binnen MDM-omgevingen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blue Mango in opdracht van Typhone.nl.