Op dit moment schijnt er één netwerkapparaat nog niet te zijn gevonden in het gemeentelijk glasvezelnetwerk van San Francisco. Het tot nu toe onvindbare apparaat, dat als 'terminal server' wordt aangeduid in gerechtelijke documenten schijnt een router te zijn, en is cruciaal om de controle over het netwerk terug te krijgen. Het apparaat zou namelijk op afstand toegang bieden tot het gemeentelijke glasvezelnetwerk van de stad.

Dit netwerk verbindt gemeentelijke computer- en telecommunicatiesystemen. Het is ambtenaren nog niet gelukt om op het apparaat in te loggen, aangezien ze niet beschikken over de login-gegevens. Er is zelfs niet eens bekend waar het apparaat zich bevindt, aldus woordvoerders van het 'Department of Telecommunications and Information Services' (DTIS).

De router is op 28 augustus van dit jaar ontdekt. Toen onderzoekers probeerden in te loggen op het apparaat kregen ze de melding op hun scherm: "Dit systeem is het persoonlijke bezit van Terry S. Childs".

Nieuwe onthulling

Deze onthulling is de laatste in een serie bizarre ontwikkelingen rond de netwerkbeheerder Terry Childs. Childs werd op 12 juli gearresteerd omdat hij zou hebben gerommeld met het netwerk van de stad, en weigerde de controle over het netwerk over te dragen aan zijn werkgever. Childs had het netwerk de afgelopen vijf jaar beheerd, maar nadat hij kritiek kreeg op zijn functioneren blokkeerde hij de toegang tot het netwerk.

Informatie prijsgegeven

Aanvankelijk weigerde Childs de login-gegevens van het netwerk te overhandigen. Deze waren op zo'n manier geconfigureerd dat alle instellingen gewist zouden worden bij een systeemreset. De burgemeester van San Francisco wist Childs over te halen om de gegevens prijs te geven.

Hoge kosten voor schoonmaak en reparatie

Ron Vinson, hoofd van DTIS, liet woensdag weten dat de totale schade die de stad tot nu toe heeft opgelopen al meer dan een miljoen dollar bedraagt. Naast kosten die gemaakt zijn door het inhuren van professionals van Cisco en gemaakte overuren is er ook 800.000 dollar apart gehouden om verdere schade aan het netwerk te repareren. Vinson kon niet zeggen waar het extra geld voor gebruikt zou worden, maar het geld zou kunnen betalen voor het inhuren van consultants die bijvoorbeeld het netwerk opnieuw moeten configureren.

5 Miljoen borg

Childs blijft ondertussen vast zitten. Zijn borg is vastgesteld op 5 miljoen dollar. Op dit moment schijnt hij nog informatie achter te houden om toegang te krijgen tot enkele hard discs en twee Corsair USB flash disks die eventueel gevoelige informatie kunnen bevatten. Childs moet op 24 september voor de rechter verschijnen. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij voor zeven jaar achter de tralies verdwijnen.