Volgens de Saudische telecomwaakhond voldoen de Blackberry-diensten daarom niet aan de nationale regelgeving. De toezichthouder heeft dinsdag de telecomaanbieders Saudi Telecom, Mobily en Zain Saudi Arabia opgelegd per vrijdag ondersteuning van Blackberry-diensten te staken, meldt Al-Jazeera. De Saudische telecomwaakhond zegt de drie bedrijven al meer dan een jaar geleden te hebben gewaarschuwd. Het land heeft 700 duizend Blackberry-gebruikers.

Saoedi-Arabië is sneller met de maatregel dan buurland Verenigde Arabische Emiraten (VAE), dat per oktober enkele Blackberry-diensten wil blokkeren. Ook de VAE zijn ontevreden over het gecodeerd verzenden van berichten en data door Blackberry-toestellen, zonder dat overheidsdiensten inzage krijgen.

'RIM wijkt niet'

Blackberry-maker Research in Motion heeft gezegd niet te zullen bezwijken onder de druk van buitenlandse regeringen. Als het bedrijf overheden inzicht zou bieden in het berichtenverkeer, brengt dat te grote schade toe aan de relaties van RIM met zijn klanten, waaronder grote bedrijven en andere overheden, zegt RIM-ceo Mike Lazaridis tegen de New York Times. "We gaan hierover geen compromis sluiten."

Lazaridis ontkent dat zijn bedrijf al consessies heeft gedaan aan de regeringen van landen als India en China, waar miljoenen Blackberry-gebruikers zijn. De encryptie waar de buitenlandse regeringen over vallen is volgens hem allang in gebruik voor tal van andere toepassingen, zoals e-commercetransacties, teleconferencing en internetbankieren. "Als je sterke encryptie verbiedt, kan je ook bedrijven, webwinkels, banken en het hele internet wel sluiten."

VS tapt wel af

Maar tegelijkertijd zeggen Amerikaanse opsporingsdiensten wel de mogelijkheid te hebben om Blackberry-verkeer af te tappen, schrijft persbureau Reuters woensdag. Ze hebben daarvoor wel toestemming van de rechtbank nodig. "De mogelijkheid om communicatie af te tappen is een deel van de opsporingsactiviteiten overal ter wereld", aldus Mark Rasch, voormalig hoofd van de cybercrime-eenheid van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Volgens Rasch vreest RIM dat de Arabische overheden aftapverzoeken zullen misbruiken, omdat de regelgeving rond aftappen in die landen te soepel zou zijn.

Het meeste Blackberry-verkeer gaat versleuteld langs de beveiligde servers van RIM in thuisland Canada. De Europese Commissie koos volgens Reuters om die reden niet voor de Blackberry, maar voor de iPhone en HTC-toestellen. Zakelijke klanten kunnen er overigens ook voor kiezen om Blackberry-servers op andere locaties in te richten.