De Volkskrant meldt dinsdag dat de botnet-studenten zich mogelijk toegang hebben verschaft tot het systeem van SARA. Het rekencentrum zou niet weten of dit daadwerkelijk is gelukt. Onzin, stelt SARA nu in een reactie. "SARA is er zeker van dat het hen niet gelukt is om door te dringen tot de beveiligde systemen, dataopslag, supercomputers, of tot het interne netwerk."

Wel geeft SARA toe dat het een 'serieuze poging' betrof om enkele perifere systemen van SARA te hacken, met behulp van een illegaal extern verkregen, verouderd wachtwoord. Dankzij strikte veiligheidsmaatregelen zou dit niet zijn gelukt.

SARA beheert de toegang tot interne computersystemen van onder meer Nederlandse ziekenhuizen, bedrijven en overheidsinstellingen. Ook het computernetwerk SURFnet van hogescholen en universiteiten valt onder zijn beheer.

Chatkanaal

De 19-jarige hoofdverdachte Sjoerd B. uit Loon op Zand beschikte volgens justitie over de wachtwoorden voor operationeel beheer van het Amsterdamse rekencentrum. Daarmee is het in principe mogelijk bestanden in te zien, te wijzigen of te wissen, aldus de ochtendkrant. De inbraak kwam in juni aan het licht toen de 21-jarige Jan Willem L. uit Goirle op een chatkanaal liet weten illegaal toegang te hebben op de SARA-computers. Hij zei de wachtwoorden te hebben gekregen van zijn schoolgenoot en collega Sjoerd B.

SARA heeft naar eigen zeggen na de poging direct aangifte gedaan. Deze, en de verdere assistentie bij het onderzoek, zouden hebben geleid tot het instellen van een groot landelijk recherche-team, waarbij ook het National High Tech Crime Center (NHTCC) is ingeschakeld. "De ernstige feiten over de hackers die daarmee aan het licht zijn gekomen, hebben geresulteerd in hun arrestatie", aldus SARA in een verklaring.

In het belang van het onderzoek heeft SARA niet eerder informatie over de kwestie gepubliceerd.