Verkopers van satellietbeelden hebben toestemming om hun resolutie op te krikken, zodat ook het grote publiek paparazzi vanuit de ruimte kan spelen, niet alleen het Pentagon.

DigitalGlobe heeft als eerste fiat gekregen van Washington om beelden met details tot 25 cm te verkopen. Tot nog toe was de ondergrens 50 cm, vooral vanuit het oogpunt van staatsveiligheid en ook privacy. Zo bezien komt de overname van Skybox door Google op een bijzonder gunstig moment. Een verbod op hogere resoluties had ook weinig zin meer, aangezien veel andere landen dit al wel toelaten.

Geen privacy

Met de resolutieverdubbeling komen oneindig veel meer details in beeld, en de verwachting is dan ook: meer protest en klachten van privacyminnende burgers en bedrijven.

Want ook bedrijven zijn soms gesteld op hun privacy. Niet van hun werknemers, maar van hun 'gevoelige' infrastructuur. Die wens om onzichtbaar te zijn komt echter vaak te laat, waardoor het Streisand-effect op de loer ligt, zo ondervond ook de Rabobank. De meeste militaire objecten worden overigens wel wazig gemaakt.