Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vraagt opheldering bij de Saudische overheid over een nieuwsapp voor Android die door de overheid is voorzien van spyware. Het gaat om een Android-app Qatif Daily die nieuws en informatie biedt over de oostelijke provincie waar veel betogingen tegen de regering zijn.

De spyware in de app zou toetsaanslagen en zoekgeschiedenis opslaan, en inzage krijgen tot gegevens van de telefoonlijst, adresboek, Facebook, Whatsapp, Skype en Viber. Ook is het mogelijk om screenshots te maken en via de microfoon gesprekken af te luisteren.

Italiaans bedrijf

Verantwoordelijk voor de software is het Italiaanse Hacking Team, dat alleen zou verkopen aan overheden. Dat bedrijf zegt dat zijn software bedoeld is voor standaardonderzoek en terrorismebestrijding. Bij misbruik zou Hacking Team de ondersteuning voor zijn producten intrekken. Hacking Team zou al eerder de support voor zijn software om die reden hebben gestaakt, maar om welke overheid het in dat geval ging, maakt het niet bekend.

Vrijheid meningsuiting

Na invoer van nieuwe anti-terrorismewetgeving eerder dit jaar zouden bijna alle tegengeluiden in Saudi-Arabië als 'terrorisme' zijn te beschouwen. Human Rights Watch wil van de Saudische overheid weten of het achter de spyware zit en hoe dit in verhouding staat tot de universele rechten op privacy en vrijheid van meningsuiting.