Sluwe fraudeurs kapitaliseren met geautomatiseerde scamtelefoontjes de paranoia over Wikileaks die door de Amerikaanse overheid zelf is aangewakkerd. Mensen krijgen een dreigende melding dat hun computer en ip-adres is gedetecteerd bij een bezoek aan de Wikileaks-site.

“Dit bezoek kan ernstige consequenties hebben, zoals een boete van 250.000 of 25.000 dollar of zelfs celstraf.” De geïntimideerde ontvanger wordt vervolgens geacht een bericht achter te laten hoe hij of zij zo snel mogelijk aan de boete kan voldoen. De beller is door zogenaamde Caller ID spoofing niet te traceren.

Wikileaks-paranoia

Het lijkt onwaarschijnlijk dat iemand in deze scam trapt. Aan de andere kant is dit 'verhaal' niet onwaarschijnlijker dan de meeste beruchte Nigeriaanse 419-scams.

Feit is wel dat Washington zelf de paranoia over Wikileaks onder burgers heeft opgestookt. Door het beschuldigen en verbannen van de klokkenluiderssite en de jacht op Julian Assange en andere medewerkers denken veel Amerikaanse burgers dat het illegaal of zelfs strafbaar is om door de gelekte documenten te grasduinen.

Die indruk wordt nog versterkt doordat Wikileaks voor alle ambtenaren, militairen en zelfs sommige onderwijsinstellingen is geblokkeerd of verboden.

In december werd Wikileaks al misbruikt bij een spamrun met geïnfecteerde pdf-bijlagen.