Het aantal individuele meldingen van internetscams is in 2009 met 20 procent toegenomen naar 336.655 klachten. Veel gevallen van cyberfraude worden echter niet gemeld aan de autoriteiten. In 2008 lag het aantal meldingen nog op 275.284 stuks en de geleden schade op 265 miljoen dollar. Dat blijkt uit het jaarrapport over 2009 (pdf) van het Internet Crime Complaint Center (IC3), dat een samenwerking is van de FBI met het National White Collar Crime Center (NW3C).

Grotere buit

De toename in 2009 is opvallend; zowel de meldingen als de schade zijn de jaren ervoor maar licht gestegen. Van 2005 op 2006 is het aantal meldingen zelfs gedaald. De geleden schade is toen echter wel gestegen. Vorig jaar is de lijn van de toename in het aantal klachten ongeveer doorgezet, maar is het verlies daaruit flink toegenomen. De verdubbeling van de schade wijst er dus op dat fraudeurs grotere slagen slaan.

Oplichters die zich voordoen als de FBI zijn ironisch genoeg de meestvoorkomende vorm van cyberfraude, op basis van de meldingen bij de Amerikaanse autoriteiten. Voor dergelijke scams wordt dan ook gewaarschuwd door het I3C. Deze FBI-scams zijn goed voor 16,6 procent van de fraudemeldingen.

Grensoverschrijdend

Daarna volgt het niet leveren van bestelde goederen, of het niet betalen van wel ontvangen goederen. Die vorm van fraude via internet komt voor in 11,9 procent van de gevallen. Oplichters gaan ook over tot grensoverschrijdend gebruik van dit soort scams. Zo zijn laatst Nederlandse ict-bedrijven slachtoffer geworden van identiteitskaping door Nigeriaanse fraudeurs die Amerikaanse ondernemingen afzetten.

"Criminelen maken goed gebruik van de anonimiteit die internet hun biedt. Ze ontwikkelen ook steeds verfijndere manieren om nietsvermoedende consumenten op te lichten", stelt NW3C-directeur Donald Brackman in het jaarrapport van het IC3.

Groeiend internetgebruik

De toename komt deels voort uit een nieuwe ijking waardoor meer aangiftes zijn meegenomen in de jaarrapportage van de FBI, meldt het Amerikaanse dagblad Chicago Tribune. Het toegenomen gebruik van internet, door zowel consumenten als fraudeurs, is vooral debet aan de stijging.